Foto: Koen Broos

Analoog

De Hoe / Willem de Wolf / Louis Janssens
vr 3 feb en za 4 feb

Willem de Wolf (61) en Louis Janssens (27) gaan in dialoog, maar anders dan anders: ze verwisselen van rol. Zo wordt de oudere man de jongere en andersom.

al die keren dat jullie een flesje op de grond zetten, een slokje namen, een grapje maakten al die keren dat jullie ontspannen deden, deden alsof het nog niet begonnen was, het publiek aanspraken,'goedenavond' zeiden, wachten tot het publiek ook goedenavond terug zou zeggen al die keren dat jullie zogenaamd je tekst vergaten, chaotisch door elkaar liepen, het flesje omstoten, het onhandig moesten opkuisten, de vloer vuil maakten, het verkeerde kostuum aanhadden, laatkomers binnenlieten, een sigaar rookten speelden de allerbeste vrienden te zijn dachten jullie dat dat ongedwongen was dachten jullie dat dat het ijs zou breken

Louis Janssens en Willem de Wolf leerden elkaar kennen toen Willem als docent op de toneelschool Louis zijn klas binnen zag komen en even dacht zichzelf te zien als student van 35 jaar geleden. Hij zag dezelfde gretigheid, dezelfde ambitie, dezelfde in bravoure verpakte onzekerheid. Zelfs die hele slungelachtige gestalte met suggestieve haarlok die nonchalant over het voorhoofd hing was, met wat tegenlicht, bijna Willem.


Andersom herkende Louis zich ook in Willem. Als iets dat je zou kunnen worden, ook al wil je het misschien niet. Als zogenaamd volwassen, ervaren, met in gelatenheid verpakte onzekerheid. Wat zie je eigenlijk, als je jezelf in de ander ziet? Is jezelf in de ander herkennen de basis waarop en waarmee je leert?


Analoog is een intergenerationele voorstelling waarin wordt gezongen en gesproken over de kindertijd, over moeders en over zoekende ontwrichtende liefdes. Een partituur over afgelegde en gewenste leerprocessen. Over vroeger en later maar ook over hoe jezelf als jonge – of oudere – mens te positioneren binnen de wereld.


Een voorstelling als een grote open vlakte waarop met muziek, tekst en beeld Willem terugblikt en vooruitkijkt en Louis vooruitblikt en terugkijkt. En ergens in dit kluwen van blikrichtingen kijken ze elkaar op een gegeven moment natuurlijk aan.

Na afloop praten met de makers?
Willem de Wolf en Louis Janssens nemen op vrijdagavond 3 februari de tijd, na afloop in De Grote Zaal. Gespreksleider is Josephine Scholte.

 

 

In de pers

Terugblikken en vooruitkijken ontmoeten elkaar in dit schitterende woordenspel en spiegelpaleis. ★★★★★ de Volkskrant


Als een toverbal geeft 'Analoog' steeds meer kleurige lagen en emotionele smaken prijs. Het stuk is een portret van een band tussen dezetwee mannen maar het overstijgt die ene band en wordt ook, net zoals Ernaux het in haar werk meesterlijk demonstreert, een illustratie vanhoe generaties elkaar uitdagen en dragen. ★★★★ Knack Focus

Credits

Van Louis Janssens & Willem de Wolf
Techniek, licht & soundtrack Shane van Laer
Choreografisch advies Femke Gyselinck
Kostuums Cecile Taylor
Productie DE HOE
Coproductie Het Laatste Bedrijf
Met dank aan Ferre Marnef, Simon Baetens, Peter Seynaeve, Mitch Van Landeghem & Carine van Bruggen

 

Deze productie kwam tot stand met de
steun van de Tax Shelter maatregel
van de Belgische Federale Overheid