Het Nationale Theater, de Auteursbond, Toneelschrijfhuis en Theater Bellevue presenteren:

De middag van de schrijver en de regisseur#1: Groots&meeslepend
zo 22 jan 15:30 - 17:00
  • zo 22 jan
    15:30 - 17:00
    Klein Bellevue

Een exclusief kijkje in de keuken van een theatervoorstelling. Toneelschrijvers en regisseurs doen zonder reserves een boekje open over hun samenwerking tijdens het maakproces. Wie had het hoogste woord? Wat hebben ze van elkaar geleerd? Wat ging er onderweg mis? En waarom was het nooit gelukt zonder de ander? 

Het Nationale Theater, de Auteursbond, Toneelschrijfhuis, Theater Bellevue en Platform Theaterauteurs bieden met deze eerste editie een kijkje achter de schermen bij twee groots opgezette theaterspektakels.

Peer Wittenbols & Noël Fischer over Trojan Wars 

Trojan Wars (Het Nationale Theater / HNTjong) was dé hitvoorstelling van 2021 en werd overladen met lovende recensies en prijzen. Toneelschrijver Peer Wittenbols en regisseur Noël Fischer vertellen over hun jarenlange voorbereiding, research en werkwijze in de aanloop naar dit theater-epos.

Rik van den Bos, Franky Ribbens & Dana Nechushtan over Hollands Hoop 

Afgelopen zomer bezochten meer dan 20.000 mensen de locatievoorstelling Hollands Hoop op het Groningse platteland. De voorstelling werd een groot succes, maar de weg er naartoe was niet zonder obstakels. Schrijvers Rik van den Bos en Franky Ribbens en regisseur Dana Nechushtan over het turbulente maakproces.

Voor wie

Beginnende, aanstormende en ervaren toneelschrijvers en regisseurs op zoek naar een vruchtbare samenwerking   

Voor wie nog meer

Acteurs, dramaturgen, producenten, recensenten en iedereen die geïnteresseerd is in de nieuwe Nederlandse theaterteksten.

Aansluitend borrelen in de Smoeshaan

DE MIDDAG VAN DE SCHRIJVER & DE REGISSEUR is een nieuw initiatief dat erop gericht is om kennis en werkwijzen van ervaren theatermakers te delen met een nieuwe generatie, met als doel het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van de nieuwe Nederlandse theatertekst.

 

 

Credits

presentatie Nita Kersten & Nathan Vecht 
mede mogelijk gemaakt door Platform Theaterauteurs

 

Meer over de makers

HET TONEELSCHRIJFHUIS is een onafhankelijke plek waar de schrijvers voor podiumkunsten worden gesteund in hun artistieke en autonome werkproces.

BELLEVUE LUNCHTHEATER ontwikkelt en presenteert al meer dan 30 jaar nieuw Nederlandstalig toneelrepertoire.

DE AUTEURSBOND is al meer dan 100 jaar de Nederlandse belangenorganisatie voor schrijvers en vertalers.

HET NATIONALE THEATER / HNT JONG is het grootste reizende toneelgezelschap van het land en heeft het ontwikkelen en opvoeren van nieuw Nederlands repertoire als een van de speerpunten.

PEER WITTENBOLS is schrijver. Hij schreef meer dan zestig toneelstukken. Hij was tot 2008 als huisschrijver verbonden aan Toneelgroep Oostpool. Naast zijn toneelwerk schrijft hij filmscripts, dichtbundels, liedteksten en columns. 

NOËL FISCHER is artistiek leider van HNTjong. Ze regisseert nieuw geschreven teksten en actuele bewerkingen van bestaand toneelrepertoire. Hiervoor was ze artistiek leider van jeugdtheatergezelschap Bonte Hond.

RIK VAN DEN BOS is toneel- en scenarioschrijver. Hij schreef toneelstukken voor onder meer het Ro Theater, Oostpool en Bellevue Lunchtheater. Sinds 2018 werkt hij met vaste regelmaat voor het Noord Nederlands Toneel.

FRANKY RIBBENS is scenarioschrijver voor televisie en film. Hij schreef onder meer de dramaseries Penoza, Vechtershart en Hollands Hoop. Met de theatervoorstelling Hollands Hoop maakte hij zijn theaterdebuut.

DANA NECHUSHTAN is regisseur voor film, televisie en theater. Van haar hand zijn onder meer de film Nachtrit en de televisieseries Dunya en Desi, Annie MG en Hollands Hoop. Haar nieuwste film Piece of My Heart is op dit moment te zien in de bioscoop.

NITA KERSTEN is regisseur. Ze is verbonden aan Orkater, waar ze muziektheater maakt. Sinds 2021 behoort ze tot de vaste regisseurs van Toneel¬schuur Producties, waar ze zich richt op modern Nederlands repertoire.

NATHAN VECHT is toneel- en scenarioschrijver. Hij schreef toneelstukken voor onder meer Het Nationale Theater, mugmetdegoudentand en Bellevue Lunchtheater. Voor tv schreef hij onder meer de dramaserie Het Jaar van Fortuyn.