Foto: Roy Manuhutu/DesignR Graphix

Stop de Tijd

Martin Fondse, Margriet Sjoerdsma, Vrouwkje Tuinman
i.s.m. Matangi Quartet
vr 24 mrt en za 25 mrt

Pianist Martin Fondse (Componist des Vaderlands) en vocaliste Margriet Sjoerdsma maken samen met schrijfster Vrouwkje Tuinman een collage voorstelling over de neiging van de mens om de wereld en de tijd naar onze hand te willen zetten. Ze worden begeleid door de strijkers van Matangi Quartet.

Stop de Tijd is een mix van pure kamermuziek, een vleugje jazz en een knipoog naar de gospel. Met ontroerende gedichten van Vrouwkje Tuinman,  verteld door Vrouwkje zelf. Ook teksten van Remco Campert, Jean-Pierre Rawie en F. Starik komen voorbij.

Het geluk van een lege agenda. Het verlangen om, desnoods ingevroren, eeuwig mee te gaan. Jezelf tot museum maken. De angst voor gemis.
Kan er niet even iemand anders dood zijn dan die ene?

Stop de Tijd is een poëtische muziekvoorstelling met songs die zich bewegen van klein en intiem naar groots, orkestraal en episch. Alledaagse onderwerpen worden bezongen, maar ook onwaarschijnlijke en absurde zaken staan in de schijnwerpers.

Ontroerend, hilarisch en eclectisch

★★★★ NRC

"Intiem theaterconcert waarin poëzie en muziek een verbond aangaan. (...) Fris en vlot gespeeld." Volkskrant

"Nuchtere woorden en klanken sorteren een lichte roes van melancholie" Theaterkrant

Credits

zang, composities Margriet Sjoerdsma
piano, vibrandoneon, composities, arrangementen Martin Fondse
teksten, stem, melodica Vrouwkje Tuinman
Matangi Quartet Karsten Kleijer (altviool), Sedna Heitzman (viool), Arno van der Vuurst (cello), Maria Paula Majoor (viool)
regie Xander Straat
geluid Jelle Pijnenborg
licht Berk Aarts
artwork Udo Prinsen

Meer over de makers

Alleskunner Martin Fondse, Componist des Vaderlands, componeert voor uiteenlopende ensembles als het Concertgebouworkest, het Metropole Orkest en AskoSchönberg. Internationaal maakte hij furore met zijn eigen orkesten en samenwerkingen zoals met de Braziliaanse popster Lenine. Daarnaast is Fondse een veelgevraagd solo-artiest op piano en vibrandoneon. Hij heeft een eigen narratieve en humoristische stijl waarmee hij in 2017 de prestigieuze Boy Edgar Prijs won.

Margriet Sjoerdsma veroverde Nederland met A Tribute to Eva Cassidy. Meer dan tachtig keer trad ze op met dit veelgeprezen album, van North Sea Jazz Festival tot een afgeladen Concertgebouw. In 2021 ontving Sjoerdsma een Edison voor haar album Odelion Orchestra – Northern Lights. Eerder won ze de prestigieuze Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret: de Bronzen Leeuw.

Vrouwkje Tuinman schrijft romans, dichtbundels, teksten voor muziektheater en veel meer. Ze won er onder meer de Grote Poëzieprijs mee. In 2022 ontving ze de C.C.S. Croneprijs voor haar hele oeuvre. In juni 2022 verscheen haar novelle Tijdelijk verblijf. In Stop de Tijd leest ze nieuw werk voor. Haar openhartige maar ook ironische gedichten worden verklankt door Sjoerdsma, Fondse en het krachtige, inventieve Matangi Quartet. Sierlijke folk, klassieke muziek, jazz en pop komen samen. Letterlijk en figuurlijk tijdloos.

Matangi Quartet is in tweeëntwintig jaar uitgegroeid tot een van de meest prominente en veelzijdige ensembles in het Nederlandse muzieklandschap en op internationale podia. De vier musici zijn stuk voor stuk zelfstandig en eigenzinnig. Wat ze bindt is een tomeloze creatieve nieuwsgierigheid. Naar nieuwe muziekstijlen, naar nog onbekend repertoire, naar onverwachte samenwerkingen met andere kunstvormen van cabaret tot dans.