Emma Buysse en Luna Joosten
foto Perla van Kessel

Double bill lezingen Hotel Suriname & Meta-moe

Enver Husicic & Emma Buysse en Luna Joosten
Bellevue voor schrijvers
zo 16 apr 16:00 - 18:45
  • zo 16 apr
    16:00 - 18:45
    Smoeshaan

Theater Bellevue organiseert regelmatig openbare lezingen van nieuwe theaterteksten. Geen pretenties en afleiding, puur het verhaal, de woordkunst en het stemgebruik van ervaren acteurs in een intieme setting. Een fijn recept voor alle liefhebbers van taal. Zondag 16 april kun je op de 1e verdieping van theatercafé De Smoeshaan luisteren naar twee toneelteksten van Enver Husicic en het duo Emma Buysse en Luna Joosten. 

Hotel Suriname – Enver Husicic | Toneelschrijfhuis

Hotel Suriname is een nieuw stuk van Enver Husicic. Hij schreef het met een werkbeurs van het Fonds Podiumkunsten en ontwikkelde  het aan de schrijftafel van het Toneelschrijfhuis. Het is een tragi-comedy waarin op even scherpe als luchtige wijze wordt ingegaan op de geschiedenis en de relatie van Nederland en Suriname, hoe de koloniale geschiedenis doorwerkt in de wereld van vandaag.  Tijdens de lezing worden sleutelfragmenten gelezen.

De half Surinaamse William en zijn Nederlandse vriendin Mandy emigreren naar Suriname om daar een hotel te beginnen op grond van de familie van William. De bezoekersaantallen lopen in groot tempo terug als de Nederlander Arnon zijn intrek neemt. Arnon misdraagt zich in toenemende  mate, jaagt alle gasten weg, bemoeit zich met het management, en probeert de inmiddels zwangere Mandy weg te kapen bij William. William en Mandy zien zich genoodzaakt maatregelen te treffen om te voorkomen dat hun droom eindigt in een mislukking en verzinnen een list om van Arnon af te komen met verstrekkende gevolgen. 

tekst Enver Husicic
lezing Anton de Bies, Benjamin Moen en Anne-Chris Schulting
mogelijk gemaakt door De Schrijftafel van het Toneelschrijfhuis en Fonds Podiumkunsten

Meta-moe - Emma Buysse en Luna Joosten | Via Rudolphi Producties 

Aan een opgespoten strand van een all-inclusive resort ontmoeten twee vakantiegangers elkaar. Ze raken in gesprek over de lauwe frieten van het ellenlange buffet, het gemak van zelfbruiner en de zevende symfonie van Beethoven. Meta-moe is een dialoog over wannabe’s en intellectuelen, het bevraagt onze drang naar authenticiteit en onze afkeer van pretentie. Maar zijn de mensen die wij veroordelen als pretentieuze sukkels niet eigenlijk mensen die de moed hebben zich uit een hokje te vechten en te ontwikkelen? Zou het ons niet verder brengen als we onszelf openlijk wat serieuzer zouden nemen?

concept en tekst Emma Buysse, Luna Joosten
regie Luna Joosten
spel Emma Buysse, Mark Kraan
organisatie Via Rudolphi Producties

 

 

Meer over de makers

Enver Husicic schrijft toneelteksten voor Tafel van vijf Muziektheater, Grande Loge, New Dutch Connections, Onderwater Producties en stichting Gelijkspel. Zijn stukken zijn vertaald in het Engels, het Duits en in het Kroatisch. Hij won voor zijn stuk Bloedzone de Verse Tekst 2013 voor het beste nieuwe onopgevoerde toneelstuk. Met een Werkbeurs van het Fonds Podiumkunsten schreef hij eerder Take The A Train, een comedy over de relatie Suriname en Nederland. Zijn teksten zijn te vinden op de website van de nieuwe toneelbibliotheek. 

Emma Buysse en Luna Joosten studeerden in 2021 af aan de Toneelacademie in Maastricht, respectievelijk aan de acteurs- en de regieopleiding. Hun samenwerking startte al tijdens de opleiding met de voorstelling Great People (2019). Hun maakstijl werd in deze voorstelling meteen duidelijk. De voorstelling is persoonlijk, onderzoekend en gericht op generatiegenoten. Hun focus op jong publiek is niet alleen inhoudelijk te zien, maar ook in taal: de teksten, waarin hedendaagse referenties zijn verwerkt, zijn up-tempo, speels en humoristisch. Met Great People wonnen Emma en Luna de Best of Fringe Award 2019. De samenwerking bouwden ze verder uit in Crybaby (2021). Voor deze voorstelling werkten ze voor het eerst met een artistiek team en namen meer tijd voor het schrijven. Dit had effect: de tekst werd door NRC benoemd tot één van de vijf beste toneelteksten van 2021.

Emma is werkzaam als acteur en speelde in meerdere voorstellingen bij verschillende gezelschappen, waaronder Theater Oostpool en Het Nationale Theater. Sinds de zomer van 2022 is Emma onderdeel van het acteursensemble van Het Nationale Theater. De meest recente voorstelling waar zij in te zien is, is Coriolanus van HNT, in regie van Nina Spijkers.

Luna is werkzaam als regisseur, theatermaker en toneelschrijver. Tijdens haar opleiding liep ze stage bij de Warme Winkel en HNTJong. Ze heeft met meerdere regisseurs samengewerkt, waaronder Casper Vandeputte, Reinout Bongers en Loek de Bakker. Afgelopen februari ging haar meest recente voorstelling bij HNTJong in première Stom, in regie van Casper Vandeputte.

Emma en Luna vinden in elkaar een totaalpakket: samen zijn ze maker, schrijver, regisseur en acteur. Vanuit de blik van twee vrouwelijke twintigers verhouden ze zich telkens tot de vraag: ‘Hoe ben ik een goed jong mens in de huidige tijd?’. Het doel is om theater te maken voor generatiegenoten wat reflecteert op de tijdsgeest zonder te moraliseren. Juist de twijfel en onzekerheid staat centraal.

In samenwerking met Via Rudolphi Producties, Theater Bellevue en Theater Walhalla hebben Emma en Luna een Nieuwe Makers Regeling ontvangen van het Fonds Podiumkunsten.