Zelensky hier

Patrick Nederkoorn & Arjen Arnoldussen / De Theatertroep
wo 29 mei - vr 31 mei

‘Toet.’ Het is Oekraiens voor ‘Hier.’ ‘Wij zijn hier.’ Dat was de tekst van president Zelensky daags na de inval door de Russen. Toet. ‘De president is hier, onze strijdkrachten zijn hier, de burgers zijn hier.’ Een daad van uiterste moed. Hoe kunnen wij ook ‘hier blijven’? Onze rug recht houden? Moed tonen?

 

Cabaretier Patrick Nederkoorn, theatermaker/historicus Arjen Arnoldussen en De Theatertroep delen een fascinatie voor de onwaarschijnlijke carrière van Zelensky. De komische acteur die nu president is van een land in oorlog. De makers hebben zich korte tijd opgesloten in de repetitieruimte om dit fenomeen te onderzoeken.

De Theatertroep is hier. Jij bent hier en samen zoeken we in deze komische vaudeville voorstelling met een serieuze ondertoon uit wat die oorlog daar betekent voor onszelf hier. ‘Toet’.

Recensie

"Voor een onderwerp zo serieus als de Russisch-Oekraïense oorlog heeft Zelensky hier een opvallend lichte toon." ●●● NRC

"Afzonderlijke scènes zijn weliswaar soms ontroerend, grappig of raak (...)" ★★★ De Volkskrant

"Zes Zelensky's ontleden de man achter de legertrui die opklom van komiek tot president." Trouw

"Patrick Duijtshoff was te gast in het radioprogramma" Langs de Lijn op Radio1

Credits

tekst Patrick Nederkoorn en Arjen Arnoldussen
concept Patrick Nederkoorn, Arjen Arnoldussen en De Theatertroep 
spel Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld en Nicoline Raatgever

 

Meer over de makers

De Theatertroep is een collectief van zes toneelspelers dat zich de afgelopen jaren heeft toegespitst op het herintroduceren en heruitvinden van de Vaudeville-theatervorm. Vaudeville komt van voix de ville in de betekenis van: ‘stem van het volk’. Het is sinds oudsher een doorlopend programma van korte actuele voorstellingen dat verschillende kunstdiscipline’s integreert. De naam vat samen wat de Theatertroep wil: een kunstbeleving aanbieden die voor iedereen toegankelijk is en die verder reikt dan een specifieke voorstelling, dan een boodschap of moraal, dan zuiver technisch vernuft.

Patrick Nederkoorn (1983) is politicoloog en cabaretier. Hij schrijft voor het radioprogramma Spijkers met Koppen en speelt voorstellingen in Nederland en Duitsland. Hij werd eerder genomineerd voor de Neerlands Hoop Cabaretprijs en won de Annie M.G. Schmidtprijs.
 
Arjen Arnoldussen (1980) is historicus en theatermaker. Hij schrijft en regisseert voorstellingen en is freelance theaterdocent. Daarnaast geeft hij als gastdocent les aan o.a. de Universiteit van Amsterdam.