Foto: Sjoerd Derine

Cabaret Deconstruit

LeineRoebana
do 18 jan en vr 19 jan

Cabaret Deconstruit biedt met burleske lichtheid en sardonisch genoegen een geheel eigen kijk op
de wereld om ons heen waarin één ding duidelijk is: zo kan het niet langer.

Met muziek, zang, dans en gesproken woord, geënt op de alles onthullende methode van het cabaret deconstruit, worden de contouren zichtbaar van een leefbare toekomst waarin de menselijke angst voor eindigheid en onvolmaaktheid onaangetast blijft. Niets is wat het niet is; de spreekstalmeester tapdanst met zijn lippen en spreekt met zijn voeten. Aangezet door dwaashoofden die hun instrument, lichaam en ziel in dienst stellen van de kunst, geven de betekeniswolken zich langzaam prijs en vertellen de verhalen zichzelf.

Voor Cabaret Deconstruit slaan choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana samen met tekstschrijver Erik Bindervoet en componiste Dyane Donck de handen stuk. Erik Bindervoet, met Robbert-Jan Henkes, gelauwerd vertaler van James Joyce tot liedjes van de Beatles, werkte eerder samen met LeineRoebana aan de veel geprezen voorstellingen LIGHT en SOLAS.

Componiste Dyane Donck, actief op het snijvlak van klassieke muziek, beeldende kunst en elektronica, creëert zowel een groovy “pop-sound” als associatieve, filmische klankwerelden van digitale klanken, geluiden, stem en akoestische instrumenten.

Laaft u aan de energie van de voorstelling: de rigiditeit van het uitroepteken zal veranderen in de bevalligheid van het vraagteken. 

Publieksonthaal
Do 18 januari en vr 19 januari, voorafgaand aan de voorstelling, Grote Zaal
Een half uur voorafgaand aan de voorstelling bent u in de zaal welkom bij de warming-up van de spelers waarbij ook u warmloopt voor de voorstelling. U maakt kennis met spelers en makers en hoort en passant wat over dilemma’s, inzichten en andere gebeurtenissen tijdens het maakproces. 

Nagesprek
Do 18 januari, na afloop, Grote Zaal/Speakeasy
Na afloop van de voorstelling ben je welkom om te komen napraten in Speakeasy [of] Grote Zaal met oa Andrea Leine en Harijono Roebana.  Het gesprek wordt geleid door jonge dansmaker Shanice Mitchell.

Cabaret Déconstruit’ is eigenzinnig, gedurfd, en vreemd genoeg bij vlagen troostrijk

★★★ De Volkskrant

Recensie

"Cabaret Deconstruit is één grote burleske bewegingstornado van ontmoetingen" ★★★★ Trouw

"Leine en Roebana zijn in Cabaret Déconstruit politieker dan ooit" NRC

“Een show vol vaart en contrast. Musici worden dansers. Dansers worden zangers en sprekers.” BN DeStem

 

Prijs van Verdienste 2023

Op maandag 13 november ontvingen choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana de Prijs van Verdienste van het Dansersfonds’79.

 

Credits

concept en choreografie Andrea Leine, Harijono Roebana
compositie Dyane Donck
dansers Elyr Kris Adem, Andrea Pisano, Timon de Ridder, Aika Goto, Benedita Crispiniano, Emma Bogerd, Michael Jahoda, e.a.
musici Talitha van der Spek, Robbert van Hulzen, Jacqueline Hamelink, Els Mondelaers
tekst Erik Bindervoet
lichtontwerp Jeroen Smith
Cabaret Deconstruit en een productie van LeineRoebana in co-productie met Dyane Donck Company.

Meer over de makers

LeineRoebana, het dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, vervult door haar unieke, eigenzinnige danstaal en werkwijze een geheel eigen plaats in de Nederlandse en internationale danswereld. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van live uitgevoerde muziek in het werk. De producties van LeineRoebana verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst, vormgeving en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren. In de choreografieën ontmoeten kunstenaars uit verschillende culturen, disciplines en achtergronden elkaar en verhouden zich tot de wereld om ons heen. Zo verbonden ze in hun succesvolle producties GhostTrack en LIGHT hedendaagse dans met gamelanmuziek en musici uit Indonesië.

Dyane Donck Company is de organisatie rond componist Dyane Donck, die als initiator, artistiek leider, uitvoerder en spin in het web sinds 2010 multidisciplinaire projecten ontwikkelt en uitvoert.
Muziek is altijd het uitgangspunt bij haar projecten; gecomponeerde muziek met invloeden uit opera, pop en soundscape, waarbij elektronica en technologie een grote rol spelen. Van daaruit ontwikkelt zij muziektheatervoorstellingen, koptelefoon-opera’s, geluidssculpturen, multidisciplinaire projecten en innovatieve sound apps. Met een opleiding in beeldende kunst, elektronische muziek en technologie, werkt ze veelvuldig samen met kunstenaars uit andere disciplines.