Een stel mannenpinguïns

Maaike Bergstra, Loek de Bakker / PUNCH
di 6 feb en wo 7 feb

In Een stel mannenpinguïns ontmoeten twee stellen elkaar, een mannenstel en een vrouwenstel. Om hun kinderwens waar te maken moeten de stellen niet alleen omgaan met elkaars angsten en vooroordelen, maar vooral ook met die van henzelf.

In korte scènes zijn we getuige van anderhalf jaar gepieker en geworstel. Kunnen ze de verwachtingen en patronen waarmee ze zijn opgegroeid achter zich laten en elkaar zo dicht naderen als nodig is?

Een stel mannenpinguïns is lichtvoetig en inhoudelijk, speels en actueel, dramatisch en poëtisch. Auteur Maaike Bergstra heeft de persoonlijke zoektocht van een lesbische vrouw met een kinderwens vertaald in een in een actueel theaterstuk. Tegelijk weet ze de personages zo vorm te geven, dat zij algemeen aansprekend en heel herkenbaar is zijn. Dit doet ze door vier totaal verschillende personages op te voeren die ieder een andere kijk hebben op ouderschap, hun identiteit en het leven.

De tekst van Maaike Bergstra is kraakhelder, gevat, grappig en ontroerend.

Theaterkrant

Recensie

"(...) brengen de acteurs de worstelingen van hun personages oprecht tot leven. ." Theaterkrant

"Haarfijn weet Bergstra in alledaagse situaties een grote onderliggende frictie bloot te leggen." Sander Jansen, NRC

"Het verhaal is licht, leuk en mooi. Het zijn fijne nieuwe teksten." Musicalnieuws

"de teksten die Bergstra schrijft zijn duidelijk en doeltreffend." Bi+

 

Nagesprek 6 en 7 feb

Direct na afloop is er korte een ontmoeting met de auteur Maaike Bergstra, die meer vertelt over de totstandkoming van de tekst en voorstelling. Iris Slee, oprichter van Theaterbolwerk PUNCH, leidt dit korte nagesprek.

Credits

cast Eline van Gils, Adina Macpherson, Leendert de Ridder, Pepijn Korfage
regie Loek de Bakker
schrijver Maaike Bergstra

Meer over de makers

Adina Macpherson (1992) studeerde in 2016 af aan de Toneelacademie in Maastricht als actrice, performer en maker in de podiumkunsten. Macpherson's lichamelijkheid is het vertrekpunt binnen haar artistieke werkveld. Adina was het afgelopen jaar te zien in "Peep performance" een bevrijdende underground rave van Annica Muller, ”wil je een snoepje" van Belle van Heerikhuizen en "De kontmonologen" een tekst van Daan Borrel en geregisseerd door Loek de Bakker. Adina is nu te zien in de voorstelling "Framed" gechoreografeerd door Karolien Verlinden.

Eline van Gils is in 2014 afgestudeerd aan de Toneel- en Kleinkunstacademie in Amsterdam. In haar laatste jaar liep ze stage bij diverse theatergezelschappen zoals het NNT, Zeelandia en bij regisseur Koos Terpstra. Na haar opleiding speelde Eline in de tv-series Thuisfront en in beide seizoenen en de speelfilm ANNE+. Daarnaast speelde ze in veel verschillende voorstellingen van jonge makers. In 2021 tourde ze met de voorstelling 'George en Eran worden veganisten' door Nederland en speelde ze een rol in 'Verdwenen Dagen’, een korte film voor Videoland van regisseur Jim Süter. In de zomer van 2022 was ze te zien in de locatie voorstelling ‘ONS’ door Het Paleis voor Volksvlijt in Den Bosch. Eline heeft veel ervaring met het spelen voor een jong publiek. Ze werkt als vaste actrice bij theatergezelschap Playback waarmee ze door het hele land tourt. Deze voorstellingen gaan over het bespreekbaar maken van moeilijke thema’s zoals seksualiteit, pesten en imago. Eline is bekend bij het grotere publiek door haar rol in de serie ‘ANNE+’.

Leendert de Ridder studeerde in 2012 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. In het theater was hij onder meer te zien in Perenbomen bloeien wit, Bromance en Sophie. Daarnaast speelde hij rollen in onder andere de TV Kantine, Het Klokhuis, Het Mysterie Van... en Ghost Rockers. Ook deed hij mee aan de Slimste Mens en speelde hij de hoofdrol in de Mees Kees tv- en filmreeks, waarvan Mees Kees langs de lijn bekroond werd met een Gouden Kalf. Onlangs vertolkte hij nog de rol van Ari Versluis in Het jaar van Fortuyn. Afgelopen theaterseizoen was Leendert te zien in de voorstelling Hendrik Groen - Opgewekt naar de eindstreep. Naast zijn werk als acteur is Leendert ook bekend als (mede-)presentator van diverse televisieprogramma’s als De Faker, Bommetje en De Buitendienst.

Pepijn Korfage (Venlo, 1992) is in 2018 afgestudeerd aan de acteursopleiding van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Sindsdien heeft hij o.a. gespeeld in producties van ViaRudolphi, Het Zuidelijk Toneel, Theater Sonnevanck, Theater Oostpool, De Toneelschuur en Internationaal Theater Amsterdam. Vorig jaar was hij te zien in de film Primus op het Nederlands Filmfestival en binnenkort in de nieuwe BNN/VARA serie De Ring. Pepijn is bekend bij het grotere publiek door zijn rollen in ‘Flikken Maastricht’ en ‘Mocro mafia’.