WANKLANK

KASSETT / Ikarai
di 21 nov en wo 22 nov

Met een filmische mix van jazz en klassieke muziek duiken de acteurs en musici van KASSETT en Ikarai in het turbulente leven van de bewust vergeten filosoof en vader van het fascisme: Gerard Bolland.

Als we ons zelfs in hem kunnen inleven, dan lukt dat bij iedereen. Want we moeten een poging blijven doen ons tot een onbegrijpelijke ander te verhouden. Toch? Of moeten we iemand als Gerard Bolland niet eens wíllen begrijpen?

Honderd jaar geleden overleed Gerard Bolland, filosoof aan de Universiteit van Leiden. Zijn provocerende gedachtegoed en bulderende colleges deden veel stof opwaaien. Bolland ontpopte zich tot grondlegger van het fascistisch gedachtegoed in Nederland: bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd zijn laatste toespraak zelfs opnieuw gedrukt en verspreid. In 2003 werd zijn borstbeeld verwijderd uit de Tweede Kamer – gecanceld, zou je kunnen zeggen. Terecht. Of niet?

 

Nagesprek 

Wo 22 december, na afloop voorstelling, Speakeasy.
Na afloop van de voorstelling ben je welkom in de Speakeasy om na te praten over de voorstelling met dramaturg en filosoof van mc KASSETT, Gerko Tempelman. 

Moeten we iedereen begrijpen? Zelfs Bolland, vader van het fascisme?

Scènes

Recensies
"Het altijd filosofische en bespiegelende KASSETT-repertoire analyseert de omstreden filosoof Gerard Bolland. Op het podium ontspint zich een boeiend spel." Scènes

"Sterk in WANKLANK is de dialoog tussen de acteurs, die steeds heen en weer schieten tussen de rollen van Bolland en Ester en zichzelf. De compositie past bij het confronterende theater en wisselt harde, dissonante klanken af met subtiele, cinematografische melodieën." NRC

Credits

tekst en regie Frank Siera 
compositie Camiel Jansen
songs Oukje den Hollander, Camiel Jansen
spel en muziek Freek den Hartogh, Oukje den Hollander, Camiel Jansen, Tessel Hersbach, Yanna Pelser, Julian Schneemann / Jelle van der Meulen, Jeroen Batterink / Bram Knol
filosofische dramaturgie Gerko Tempelman
scenografie Lucas Kramer
lichtontwerp Wout Panis
kostuums Anouk van Schie
productie Joppe Kos
zakelijke leiding Manon Bek
regie- en productieassistentie Nuria Tabak

Meer over de makers

KASSETT is een muziektheatercollectief bestaande uit zangeres en actrice Oukje den Hollander, schrijver en regisseur Frank Siera en filosoof en dramaturg Gerko Tempelman. Taal, muziek en filosofie zijn dan ook de drie belangrijke pijlers binnen hun projecten. Die projecten variëren tussen grootschalige locatievoorstellingen, muziektheatertournees, kleinschalige live podcast evenementen of online muziekpresentaties.

Ikarai is een muziekensemble dat wordt geleid door componist en contrabassist Camiel Jansen. Het ensemble, bestaande uit viool, altviool, cello, contrabas, piano en drums, mengt de werelden van klassieke compositie en jazzimprovisatie tot een geluid bij een verhaal. Eerder vertaalden ze de legende van Icarus, een legendarische bokswedstrijd van Muhammad Ali en de magisch-realistische wereld van Murakami naar muziek.