KASSETT / Ikarai

WANKLANK
di 21 nov en wo 22 nov

"De teekenen des tijds doen mij een donkere toekomst voorzien."

Honderd jaar geleden overleed Gerard Bolland, filosoof aan de Universiteit van Leiden. Zijn provocerende gedachtegoed en bulderende colleges deden veel stof opwaaien. Bolland ontpopte zich tot grondlegger van het fascistisch gedachtegoed in Nederland: bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd zijn laatste toespraak zelfs opnieuw gedrukt en verspreid. In 2003 werd zijn borstbeeld verwijderd uit de Tweede Kamer – gecanceld, zou je kunnen zeggen. Terecht. Of niet?

WANKLANK duikt in het turbulente leven van deze bewust vergeten filosoof, met een filmische mix van jazz en klassieke muziek. De acteurs en musici van KASSETT en Ikarai kruipen in het hoofd van Bolland. Als we ons zelfs in hem kunnen inleven, dan lukt dat bij iedereen. Want we moeten een poging blijven doen ons tot een onbegrijpelijke ander te verhouden. Toch? Of moeten we iemand als Gerard Bolland niet eens wíllen begrijpen?

Credits

tekst en regie Frank Siera 
compositie Camiel Jansen
songs Oukje den Hollander, Camiel Jansen
spel en muziek Freek den Hartogh, Oukje den Hollander, Camiel Jansen, Tessel Hersbach, Yanna Pelser, Julian Schneemann / Jelle van der Meulen, Jeroen Batterink / Bram Knol
filosofische dramaturgie Gerko Tempelman
scenografie Lucas Kramer
lichtontwerp Wout Panis
kostuums Anouk van Schie
productie Joppe Kos
zakelijke leiding Manon Bek
regie- en productieassistentie Nuria Tabak

Meer over de makers

KASSETT is een muziektheatercollectief bestaande uit zangeres en actrice Oukje den Hollander, schrijver en regisseur Frank Siera en filosoof en dramaturg Gerko Tempelman. Taal, muziek en filosofie zijn dan ook de drie belangrijke pijlers binnen hun projecten. Die projecten variëren tussen grootschalige locatievoorstellingen, muziektheatertournees, kleinschalige live podcast evenementen of online muziekpresentaties.

Ikarai is een muziekensemble dat wordt geleid door componist en contrabassist Camiel Jansen. Het ensemble, bestaande uit viool, altviool, cello, contrabas, piano en drums, mengt de werelden van klassieke compositie en jazzimprovisatie tot een geluid bij een verhaal. Eerder vertaalden ze de legende van Icarus, een legendarische bokswedstrijd van Muhammad Ali en de magisch-realistische wereld van Murakami naar muziek.