Foto: Zazie Stevens

Lieve Vrienden, Familie, Genodigden

Jan Hulst, Daan Heerma van Voss / Theater Oostpool / Theater Bellevue
wo 20 sep - vr 17 nov

Een zoon heeft één nacht de tijd om zijn overleden vader recht te doen door de begrafenistoespraak te schrijven die alleen hij kan schrijven, de waarheid over zijn vader, wiens dood door zelfdoding met geruchten en roddels is omgeven. Over een nacht waarin er een begrafenisspeech geschreven moest worden en een beste vriend die hielp schrijven. Een verschrikkelijk dierbare nacht.

Drie jaar geleden zakten Jan Hulst en Daan Heerma van Voss samen door. De jenever vloeide, de ernst nam toe. Ze spraken over de zaken waar het echt om gaat: liefdesverklaringen en afscheidsbrieven.

Hulst vertelde hem over de dood van zijn moeder. Over een nacht waarin er een begrafenisspeech geschreven moest worden en een beste vriend die hielp schrijven. Het was een van de meest verschrikkelijke nachten van zijn leven maar ook een van de meest dierbare. Nooit was een vriendschap zo oprecht en waardevol.

Heerma van Voss zei dat Hulst er een toneelstuk van moest maken. Hulst antwoordde daarop: ‘doe jij dat lekker’. Zo geschiedde. Het is een unieke, intieme samenwerking. Een toneelstuk over vriendschap, levens die voorbij gaan, liefde die blijft, en de woorden die we kiezen als we eigenlijk niet weten wat te zeggen.

"Nooit eerder kwam ik zo dicht bij verdriet."

interview Jan Hulst in Trouw

EXTRA

in gesprek

Schrijver en wetenschapper Karin Amatmoekrim promoveerde met een biografie over Anil Ramdas, die in 2012 een einde aan zijn leven maakte.  Zij praat na afloop in de zaal met andere (ervarings)deskundigen over de voorstelling en wat een zelfverkozen dood betekent voor degenen die achterblijven. De vier live gesprekken worden opgenomen voor een podcastserie die het onderwerp van alle kanten belicht. 

  • Zaterdag 23 september: nagesprek met Bram Bakker, ex-psychiater en auteur van Loden last, het taboe rond zelfmoord
  • Zondag 24 september: nagesprek met Arielle Veerman, gescheiden weduwe van Joost Zwagerman
  • Zaterdag 30 september: Bert Keizer, arts, filosoof, schrijver en columnist Trouw.
  • Zondag 1 oktober: Nathan Vos, auteur van Man o man, over de zelfdoding van zijn broer

collectief herinneringsritueel

Het publiek kan een persoonlijk bericht achterlaten bij het herinneringsobject. Dit object geeft vorm aan een collectief herinneringsritueel en ode aan onze geliefden en reist met de voorstelling mee door het land. 

In deze voorstelling is rouw en zelfdoding één van de onderwerpen


Nooit eerder kwam ik zo dicht bij verdriet

Trouw

Pay What You Can

Bij deze voorstelling is het op een of meerdere dagen mogelijk om te betalen naar draagkracht. Als je een kaartje koopt verschijnen er meerdere Pay What You Can-prijssoorten. Kies de prijs die bij jou past. Als deze hoger is dan de standaardprijs maak je het mogelijk dat een andere liefhebber iets minder kan betalen. 

Lees meer over Betalen naar draagkracht

Prikkelarme ontvangst

Bij deze voorstelling organiseert Theater Bellevue op 24 september een Prikkelarme ontvangst voor theaterliefhebbers met een hoge prikkelgevoeligheid. Er is een speciale rustruimte geopend rondom en tijdens de voorstelling waar het aantal prikkels tot een minimium zijn terug gebracht, Ook is er een document beschikbaar ten behoeve van een visuele voorbereiding. 

Lees meer over deze Prikkelarme ontvangst

Credits

tekst Daan Heerma van Voss
regie Jan Hulst
spel Thomas Höppener, Tim Linde, Jolanda van den Berg, Jessie Holtkamp
scenografie, audiovisueel- en kostuumontwerp Zazie Stevens
lichtontwerp Bart van der Heuvel
techniek Lucas Groen en Mathieu Abbink
creative producer Annelies Hendrikse
productie Theater Bellevue & Theater Oostpool

Meer over de makers

Jan Hulst is regisseur en schrijver voor theater en film. Sinds 2015 vormt hij samen met Kasper Tarenskeen het duo Hulst & Tarenskeen. Samen schreven en regiseerden zij voorstellingen bij Frascati in Amsterdam, Theater Oostpool in Arnhem en het Nationale Theater in Den Haag. Hulst & Tarenskeen maken momenteel deel uit van de artistieke kern van Theater Oostpool. In 2020 ontving het duo de Erik Vos Prijs voor bijzonder nieuw theatertalent.

Samen met Jim Deddes maakt Hulst JOARDY FILM; een onafhankelijk initiatief van korte sketches dat inmiddels is uitgegroeid tot een YouTube fenomeen. In 2019 gingen ze een samenwerking aan met de VPRO en ontvingen ze de Zilveren Nipkowschijf  voor de webserie JOARDY SEASON.  

Daan Heerma van Voss schrijft fictie en non-fictie. Zijn werk is genomineerd voor verschillende literaire prijzen en is veelvuldig vertaald. Dit is zijn eerste toneelstuk. 

foto Benning & Gladkova