Eerlijk avondje

Mensen Zeggen Dingen X Poetry Circle
za 3 feb - za 22 jun

Het Eerlijk Avondje is gekomen, het avondje van Mensen Zeggen Dingen & Poetry Circle! Met keiharde dingenzeggers, die geen blad voor de mond nemen. Een activistisch avondje, op 5 december, omdat de wereld wel wat uitgesproken woorden kan gebruiken. Verwacht feministische leuzen, antiracistische chants, en oproepen tot klimaatgerechtigheid. Een heerlijk eerlijke avond, vol spoken word, poëzie en muziek.

 

Dingen zijn niksig als er geen woorden aan gegeven worden. Dat is precies wat spoken word dichters doen. Dingen uitspreken, bespreekbaar maken, uitroeptekens of vraagtekens erachter plaatsen en de volgorde bepalen. Spoken word is zo oud als de dichtkunst zelf - het ritme, de performance, de artiesten en hun woorden zijn veranderd. Ze hebben iets te zeggen. Het is aan jou om te luisteren. Met elke avond een andere groep performers, elke avond andere verhalen, elke avond een eigen thema. Steeds de pennen en de tongen geslepen. Verwacht je mond vol tanden en tot je traanbuizen geroerd.

Line-up 5 december

Robbie Wallin is acteur, theatermaker en presentator. Robbie is afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hij schrijft en voert vaak zijn eigen shows uit. Hij schreef de show Bakfiets en werkte samen met Buleshkaj aan de productie Godenzonen. Daarnaast is hij verschenen in producties als THINK! van WijZijnDox en de jeugdvoorstelling Robin Hood, een productie van Het Kleine Theater in samenwerking met Het Amsterdamse Bostheater. Onlangs speelde hij in de productie Kroniek van een aangekondigde dood van Theater Rast. Naast zijn theaterervaring heeft Robbie diverse rollen gespeeld in films en series (o.a. GTST). Hij produceert muziek onder de naam Man van de Buurt en treedt op met JOSH&ROBS, een muzikaal duo. Als presentator kun je hem vinden op diverse podia door het hele land, waaronder als vaste presentator van Mensen zegt dingen Late Night in Theater Bellevue,

Stryder. Palestijn, poëet en op het nippertje nog een kind van de jaren 80. Een simpele man, maar wel een met een uitgesproken mening. Hij groeide op in een tijdperk waar hiphop de jeugd inspireerde en prikkelde tot nadenken. Dit leidde ertoe dat hij al vroeg de kracht van het woord leerde kennen. Naast spoken word artiest is Stryder ook actief als rapper. In 2012 bracht hij samen met Gaza de mixtape ‘De Stem Van’ uit: een kritische reflectie op de staat van onze samenleving en wereldpolitiek. Tegenwoordig is hij onderdeel van hiphop collectief Camp Rauw, waarmee hij in 2023 het debuutalbum ‘Meer dan muziek’ uitbracht.

"De helft van zijn familie zag hij twee keer in zijn leven, dus in wezen weet hij ook niet wat het woord dan echt betekent."

Mees van Rijswijk  is een woordkunstenaar en zacht-activist uit Leeuwarden. In hun teksten vind je geen overbodige lettergrepen. Daardoor kan hij maatschappelijke thema's op een subtiele, toegankelijke manier aansnijden. Met een korreltje zout voor onderweg neemt Mees je mee in hun genderloze wereld.

lee-ursus alexander is curator en maker, spoken word-kunstenaar en vooral een ‘Afrikaanse’ presentator uit Kaapstad. Opgegroeid in het post-apartheid Zuid-Afrika, te midden van de sociaal-economische uitdagingen en het aanbod van de straatcultuur, werd sociaal bewuste rap en meer specifiek de hiphopcultuur enigszins een coping-mechanisme en een leidend licht voor het overleven in het getto. De fundamenten die door de kunstvorm zijn gelegd, hebben geleid tot de voortdurende reis van het zoeken/vestigen van identiteit, eigenwaarde en het recht op zelfbeschikking.

"Noem ‘it wat jy wil …konkaaf of konveks/ soos siepsokkie met woord die kunstenaar kul, geskaaf so in konteks."

Soula Notos is een performer (theater, spoken word, stand-up comedy, storytelling). Ze maakte onder meer de voorstellingen Doctor, what do cowgirls dream about?, Heimwee, en Wie ben je als niemand kijkt? Deze laatste speelde ze op festivals in Londen, Praag, Oslo, Amsterdam, en op Oerol en Festival Boulevard. Als spoken word artiest trad ze eerder op bij Read my World, Oerol, Perdu, Babs’ Woordsalon, Mensen Zeggen Dingen, Writers Resist. Dit seizoen presenteert en cureert ze Soula's Storytelling Nights in Theater Kikker. Haar werk richt zich op thema's als: empowerment, verbinding, vrijheid, lichtheid. Ze vertelt verhalen om te verbinden, te veranderen, te lachen. Om niet te vergeten. 

"Didn't we dance before we spoke? Didn't we touch before we wrote?"

Jos Nargy is performer en dichter. Jos is samen met Joep Hendrikx lid van de Poezieboys. Zij hosten de Poeziebar en ze staan al jaren in de theaters en festivals zoals de Parade en Oerol. Die speelt ook bij Thomas, Sacha en Jos. Verder speelt Jos graag Dungeons and Dragons en kijkt die graag naar vogels.

Eauxby. De Congolees-Nederlandse Eauxby maakt al muziek zolang hij zich kan herinneren. Sinds hij op 14-jarige leeftijd de podia betrad, is hij constant bezig geweest met het ontwikkelen van zijn creatieve identiteit. Na 15 jaar actief te zijn geweest in de creatieve industrie als artiest, fotograaf, videograaf en animator was het tijd voor een pas op de plaats. Tijd om zijn creatieve identiteit te herontdekken.

"Too young to die, too old to not take a risk."

 

Credits

host Robbie Wallin 

Meer over de makers

Een aantal jaar geleden was Spoken Word nog in opkomst, inmiddels wordt het gezien als een van de belangrijkste jonge kunstvormen in het professionele podiumlandschap. Bij Theater Bellevue zie je Spoken Word artiesten die het nú maken in een van de sfeervolste zaaltjes in Amsterdam. 

Mensen Zeggen Dingen - een platform voor poëzie en performance – en Poetry Circle – een landelijk platform voor talentontwikkeling van jonge spoken word artiesten – bundelen hun krachten en woorden. Samen strijken zij dit seizoen vier keer neer bij Klein Bellevue voor een avond vol poëzie, poetry slam, proza, punchlines met een muzikale noot.