foto Bowie Verschuuren

Over de bergen

Annemarie Prins, Mart van Berckel / Alles voor de Kunsten
wo 24 jan - zo 18 feb

Een zeer oude vrouw staat op de Himalaya. Ze probeert zich, al pratend, een weg te banen door het landschap. Maar is dit wel de Himalaya? Ze zoekt naar woorden, beelden en herinneringen, naar houvast, in God, liefde, en leverworst. Haar geheugenpaleis brokkelt af. Ze is verdwaald. Het geeft niks: ze houdt van lopen.

Geïntrigeerd door de sporen die een herseninfarct bij een vriendin door taalvermogen en geheugen had getrokken, legde Annemarie Prins haar verhalen woord voor woord vast in de kronkelige, opgewekte monoloog Over de bergen.

Over de bergen zingt de lof van het ongewisse. Van het angstaanjagende, vreugdevolle, duizelingwekkende verdwalen. Een uitnodiging aan de toeschouwer om zich mee te laten voeren op een reis langs grillige wegen, inefficiënt en onvoorspelbaar. Er is geen gps. Het is zeer de vraag of er een bestemming is. 

De 91-jarige Annemarie Prins imponeert met theatersolo over vergankelijkheid

NRC

“Annemarie Prins, de oudste nog werkende actrice in Nederland, ontwikkelde een virtuoze nieuwe theatermonoloog. De tekst draait om vergankelijkheid, maar dat doet niets af aan de vitaliteit en souplesse waarmee Prins haar publiek bespeelt.” NRC

“In een uiterst zintuiglijke voorstelling baant een eigenzinnige oude vrouw zich een weg door haar herinneringen. (...) Over de bergen is een liefdevol en aandoenlijk portret.” ” Theaterkrant

"Prins is inmiddels 91, maar ze weet nog precies hoe ze het publiek moet bespelen. Hoe ze het licht moet vangen. En zeker haar komische timing is feilloos. Dankzij haar, en de regie van Mart van Berckel, wordt Over de bergen nergens een zware voorstelling.Het Parool

In de media

Interview Annemarie Prins in Trouw

Annemarie Prins en Mart van Berckel bij Groenteman op Zondag

Credits

concept en spel Annemarie Prins
concept en regie Mart van Berckel
vormgeving Vera Selhorst
geluidsontwerp Mauro Casarini
dramaturgie Sophie Kassies
tekst Neele Carvalho 
regieassistentie Laura Nieuwenhuis

Meer over de makers

Vanaf begin jaren zestig regisseert Annemarie Prins (1932) theater, televisie, radio en opera. Haar werk strekt zich uit van politiek geëngageerde producties tot experimentele performances. Als actrice werd ze bij het grote publiek bekend door haar rollen in televisieseries als Oud Geld en Annie M.G. In 2022 speelde ze in de Bellevue Lunchvoorstelling Death Row.

Mart van Berckel (1995) maakt en regisseert theater waarin hij muziek, vormgeving, licht en beweging samensmelt tot poëtisch en fantasierijk totaaltheater. Sinds 2021 is hij verbonden aan NITE in Groningen en in 2023 maakte hij zijn regiedebuut bij De Nationale Opera Amsterdam en in Duitsland bij de Staatsoper Hamburg.