Foto: Gordon Meuleman

PEREC

Poezieboys
za 11 mei en zo 12 mei

Met deze voorstelling presenteren de Poezieboys een enthousiaste en humoristische ode aan de bijzondere schrijver, Georges Perec.

Na de zomerfestivalhit LORCA komen de Poezieboys nu met een nieuwe voorstelling: PEREC. Jos en Joep nodigen je van harte uit in de bijzondere wereld van de Parijse taaltovenaar en kattenliefhebber Georges Perec. Perec was een van de belangrijkste vernieuwers in de literatuur van de vorige eeuw. Met deze voorstelling presenteren de Poezieboys een enthousiaste en humoristische ode aan deze bijzondere schrijver. Vol spelletjes, regels, puzzels en valluiken! De Poezieboys vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken en doen dat op geheel eigen wijze: met dampende en joelende zalen voor de dichtkunst.

Perec (1936 – 1982) was geen gewone schrijver. Perec had vreselijk veel moeite met schrijven, de witheid van het lege blad maakte hem bang. Daarom bedacht hij samen met andere schrijvers van het schrijverscollectief Oulipo verschillende taalspelletjes, semiwetenschappelijke formules en opdrachten. Zo schreef hij een boek waarin de letter ‘e’ geen enkele keer voorkwam en een boek waarin de letter ‘e’ juist de enige klinker was. Hij gaf zichzelf de opdracht een heel weekend lang op een plein in Parijs alles op te schrijven wat hij zag en in het boek De Duistere Winkel hield hij jarenlang zijn dromen bij. 

De Poezieboys onderzoeken alle taalvormen die Perec bedacht heeft en bedenken er zelf nog een paar bij. 

Tintelfrisse theaterfeestjes.

★★★★ de Volkskrant

"Met een karrenvracht aan plezier, generositeit én fantasie verheffen De Poezieboys poëzie en literatuur tot tintelfrisse theaterfeestjes." ★★★★ de Volkskrant

Meer over de makers

In 1966 kwamen allerlei dichters bijeen in Carré, op uitnodiging van Simon Vinkenoog. Hun maaltijd: een halve kip en een joint. Deze dichters, waaronder een debuterende Jules Deelder, Johnny the Selfkicker en Vinkenoog zelf traden op voor een dampend, joelend en stijf uitverkocht Carré. Jos Nargy en Joep Hendrikx vroegen zich af waarom een dergelijke avond in deze tijd haast ondenkbaar lijkt. De poëzie verdient beter vinden zij; En daarom richtten ze de Poezieboys op. 

Met de Poezieboys maakten Jos en Joep de afgelopen jaren furore op theaterfestivals als De Parade en Oerol en ook in de theaters. In samenwerking met het Nationale Theater in Den Haag organiseren zij maandelijks de Poeziebar. Daar presenteren zij de beste poëzie van dit moment, geïnspireerd op die ene legendarische avond in Carré. En natuurlijk met als doel: uitverkochte, dampende en joelende zalen voor de poëzie! Want de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken.