Foto: Mark Bolk

233° C

Abdel Daoudi / ROSE Stories
do 25 jan - za 27 jan

Wat doe je als wegkijken geen optie meer is? Wie is waar verantwoordelijk voor? En hoe vind je elkaar als iedereen vooral met zichzelf bezig is? 233 ºC belicht een eenzame gemeenschap die steeds verder doordraaft in individualisme. Maar als je verbinding met je omgeving verliest, verlies je uiteindelijk ook de verbinding met jezelf.

Naomi (Urmie Plein, winnaar van de Colombina 2023) woont in een slaperige buitenwijk waar de buren veelal op zichzelf zijn gericht. Dat verandert als haar zoon Jason (Dalorim Wartes) bij haar intrekt. Jason wordt geteisterd door psychoses, die hij bezweert door ’s nachts luidkeels te zingen en spullen in brand te steken. Vuur (Lotte Driessen) is zijn enige toevlucht – het geeft hem rust. De komst van Jason brengt een golf van onrust teweeg in de wijk. Terwijl de buurtbewoners zoeken naar een manier om met Jason om te gaan, komen alle relaties in de wijk op spanning te staan. De dementerende Judith (Nanette Edens) zoekt haar dode hondje. Milo en Ferhat (Justus van Dillen en Harun Balci) belanden in een relatiecrisis. En Thalia (Tara Hetharia) probeert haar huis nat te houden wanneer het vuur steeds groter wordt.

Voor 233 ºC sloeg regisseur Abdel Daoudi de handen ineen met schrijvers Elly Scheele en Maxine Palit de Jongh. Voor Daoudi is 233 ºC een persoonlijk verhaal. Zijn broer is gevoelig voor psychoses, hij ziet van dichtbij wat dit met hem en zijn omgeving doet: “In de omgang met mijn broer ligt de nadruk erg op het zoeken naar oplossingen. Doordat we zijn problemen enkel met medicatie benaderen, negeren we zijn andere behoeften die minstens even belangrijk zijn. Ik geloof niet dat zijn pijn alleen een biologisch defect is. Net als iedereen zoekt hij verbinding, wil hij van waarde zijn, een doel hebben. Met het maken van deze voorstelling heb ik geprobeerd mijn broer wat beter te begrijpen.”

Regisseur Abdel Daoudi (Geschiedenis van Geweld) en ROSE stories (Happy in Holland) brachten in één writersroom drie inspirerende schrijftalenten bij elkaar om 233℃  vorm te geven. Elly Scheele, George Tobal en Maxine Palit de Jongh creëerden vervolgens samen met Daoudi dit verhaal, dat ons op rauwe en poëtische wijze toont hoe de mentale gezondheidscrisis ons op menselijk niveau allemaal raakt.

Credits

concept & regie Abdel Daoudi
concept & tekst Elly Scheele, Maxine Palit de Jongh met bijdragen van George Tobal
cast Dalorim Wartes, Urmie Plein, Justus van Dillen, Harun Balci, Lotte Driessen, Nanette
Edens, Tara Hetharia
dramaturgie Liet Lenshoek
Kostuum Dymph Boss
decor Merel de Vroome
licht Varja Klosse
productie Lynn Meijer/ProductieCollectief
techniek Roy van Zon, Joris Engering
muziek Kaspar Schellingerhout
beeld Studio Benning, Gladkova
vormgeving Anoep Chowhari

Meer over de makers

Abdel Daoudi (Den Haag, 1985) is sinds 2021 een van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties en maakt regelmatig voorstellingen bij Theater Oostpool. Voor Daoudi is theater een politieke arena: een plek waar we door middel van kunst kunnen reflecteren op een wereld die hard en meedogenloos kan zijn. Vorig seizoen regisseerde hij het lovend ontvangen Geschiedenis van Geweld, naar de autobiografische roman van Edouard Louis. De voorstelling kreeg zowel in NRC als de Volkskrant een plek in de top 10 beste voorstellingen van het seizoen en acteur Eelco Smits won de Louis d’Or.