Foto: Lonneke van der Palen

Vast

Bruckman Projecten / Nineties
wo 27 sep - zo 22 okt

Schrijver Nic Bruckman werkte 11 maanden als gevangenisbewaarder in de grootste gevangenis van Londen. Daar observeert en ervaart hij de complexiteit van het opgesloten zitten. Een gesloten wereld, waar het kwaad wordt opgeborgen en vrijheid wordt begrensd. Een plek waar tralies grensgebieden zijn en ambiguïteit gevangen zit.

Een wankelmoedige monoloog van een cipier, opgesloten in zijn eigen denken

Vast vertelt het verhaal van een cipier die in zijn denken probeert los te komen van de rigiditeit van de gevangenis. De voorstelling is een wankelmoedige monoloog (gespeeld door Yannick Noomen) vol frustratie, bloed, geweld en verderf, maar ook, ondanks alles, chemie en onbesloten intimiteit. Samen met regisseur Anne Maike Mertens doet schrijver Nic Bruckman een poging om te ontsnappen aan deze rechtlijnige wereld en een nieuw en veelvormig universum op te bouwen.

“een kathedraal van berouw
en ik kwam aan de poort om vernieuwing te brengen
iedereen waarschijnlijk
ik hoef jullie niks te vertellen”

IJzingwekkend (...) meeslepend gespeelde, indrukwekkend verbeelde toneelmonoloog

De Groene Amsterdammer

"Duizelingwekkende monoloog laat toeschouwers verzuipen in het leven tussen de muren." Parool

"Vast biedt een originele blik in een wereld vol spanningen en ambiguïteit." Theaterkrant

 

In de media

"Ik wilde me verdiepen in wat opsluiting doet met mensen. Tijdens de research zag ik de vacature voor cipier, ik werd nieuwsgierig en meldde me aan." interview Nic Bruckman in De Volkskrant

"‘Het was ook vaak best gezellig in de gevangenis" interview Nic Bruckman in NRC

 

Vast Junior: Traantje
18 oktober | 16:45 uur

Ieder seizoen biedt Theater Bellevue een jonge onervaren toneelschrijver de kans om een kort stuk te schrijven geïnspireerd op een nieuwe toneeltekst die dat seizoen in Bellevue speelt. Dit jaar is dat  Mathilde den Draak met Traantje, naar aanleiding van Vast.
Lees meer

Credits

tekst, concept Nic Bruckman
regie, concept Anne Maike Mertens
spel Yannick Noomen
dramaturgie Han van Wieringen
compositie Genevieve Murphy, Nicholas Thayer
scenografie Julian Maiwald
lichtontwerp Wout Panis, Julian Maiwald
techniek Marcel Jansen, HP Hulscher
techniek stagiair Aya Dupont

productie Barbara Reijs
zakelijke leiding Vevi van der Vliet, Barbara Reijs

Vast wordt gemaakt door Bruckman Projecten in coproductie met Nineties.
Met dank aan Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Grand Theatre Groningen, Theater Walhalla, Theater Bellevue, stichting Melanie, Fonds 21, BNG Cultuurfonds 

Meer over de makers

De voorstelling Vast is een samenwerking en coproductie tussen schrijver Nic Bruckman en regisseur
Anne Maike Mertens (Nineties) en de voorstelling is tot stand gekomen in het kader van Bellevue’s
Lunchtheater

Nic Bruckman
schrijft vaak vanuit concrete maatschappelijke of historische gebeurtenissen, waarin hij het schijnbaar onmenselijke gedrag van mensen onderzoekt. Hij debuteerde in het Bellevue Lunchtheater met zijn toneeltekst Kogelvis. De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en speelde in een speciale bewerking Pufferfish op het VAULT Festival. Hij bleef in Londen werken, en maakte o.a. Stones en Consumption bij het Royal Court Theatre. In 2020 maakte hij Bleeding Love in coproductie met Grand Theatre Groningen, en in 2021 verscheen de lunchvoorstelling Vader en Moedertje.

Regisseur Anne Maike Mertens is mede-artistiek leider en -oprichter van Nineties, een veelvormig theatergezelschap dat voorstellingen maakt met makers van verschillende disciplines. Haar regies leggen zich toe op het verbeelden van alternatieve werelden, ze zoekt daarbij naar ambiguïteit en nieuwe manieren om naar het complexe ‘nu’ te kijken. Dit resulteert in geëngageerde voorstellingen met onconventionele theatervormen die veelal op locatie spelen. In 2017 won Nineties de BNG nieuwe makers prijs met de voorstelling Untitled, 2017, en in 2019 de publieksprijs met Merkel. In seizoen 2021 ontwikkelde ze het digitale online theaterplatform Nineties Lab en zette met regie voor Untitled_2021/ On All Things Earth een bijzondere (online) voorstelling neer over het afscheid van het exceptionalisme van de mens.