Foto: Anne Claire de Breij

Ground floor

Orkater
wo 14 feb - za 17 feb

Als je er zeker van wil zijn dat je veilig leeft moet je niet leven.

Er is iets misgegaan. 
Er gaat altijd iets mis.
Op de begane grond zitten vijf mensen vast. Voorlopig kunnen ze deze onbestemde ruimte niet verlaten. Buiten raast een oorlog of een vloedgolf of protestmars, of wat was het nou? 

Hoe gedragen we ons wanneer alle zekerheid wegvalt, we in het nauw zitten en we ons tegelijkertijd tot vreemden moeten verhouden? Welk leed dringt zich op en welke instinctieve verlangens manifesteren zich dan? 

Wat begint als een situationeel spektakel, mondt uit in een ontmoeting tussen personages die openlijk twijfelen en geen vat meer krijgen op de wereld, zichzelf en de ander. 
De volledig gezongen musical, compleet met grote gebaren en herkenbare melodieën, tracht een diepere betekenis te geven aan de relatie tussen de mens en het menselijk lijden. 

Ground floor is het theaterdebuut van schrijver Maartje Wortel. Op haar teksten maakt Annelinde Bruijs, een compositie voor deze avant-gardistische musical die vragen stelt, nooit iets zeker lijkt te weten en zelfs van zichzelf lijkt te vervreemden.

Credits

regie Suze Milius, Marijn Alexander de Jong
compositie Annelinde Bruijs
tekst Maartje Wortel
spel en zang Annelinde Bruijs, Saskia Mees, Reinout Scholten van Aschat, Romy Vreden, Hélène Vrijdag e.a.
decor Janne Sterke
lichtontwerp Marijn Alexander de Jong
kostuums Johanna Trudzinski

Meer over de makers

Annelinde Bruijs is componist, zangeres en actrice. Bij Orkater was ze eerder te zien in de voorstellingen Merkel en Atropa Hiernaast studeert ze filosofie aan de Erasmus universiteit te Rotterdam. De compositie voor Ground Floor maakt zij in samenwerking met Muziekgebouw aan het IJ. Suze Milius is regisseur in Nederland en België. Bij Orkater regisseerde ze o.a. De familie Mansøn. Marijn Alexander de Jong maakt onderdeel uit van performancecollectief URLAND en is daarnaast ook scenograaf. Vanuit een gedeelde liefde voor collectief werken en muzikaal onderzoek slaan zij bij Orkater met Ground Floor de handen ineen en gaan de samenwerking aan met schrijver Maartje Wortel. Zij is romanschrijver en columnist (voor o.a. Trouw, Metropolis M en NRC), en schreef meerdere bekroonde boeken als IJstijd en De Groef.