Foto: Bart Grietens

Winterwater

Feikes Huis / Studio Figur / Rieks Swarte i.s.m. De Toneelmakerij
di 26 mrt en wo 27 mrt

Het jonge figurentheatergezelschap Studio Figur, theatermaker Rieks Swarte & productiehuis Feikes Huis bundelen de krachten voor een nieuwe beeldende voorstelling met poppen, tekeningen, maquettes, live-cinema en muziek. WINTERWATER is een voorstelling voor volwassenen en jongeren (vanaf 14 jaar), waarin het thema eenzaamheid invoelbaar gemaakt wordt.

Winterwater is gebaseerd op de debuutroman van Lex Paleaux (2020) - een fictief verhaal gebaseerd op feiten. Het gaat over een onbevangen kind, dat met verwondering de wereld bekijkt. Hij groeit op in een traditioneel Fries dorp, met zijn strenggelovige Friese moeder, zijn Franse vader en twee oudere broers. Met oneindige nieuwsgierigheid stelt hij van jongs af aan grote vragen, maar behalve zijn Pake wil eigenlijk niemand die horen. Het wordt de jongen steeds pijnlijker duidelijk dat hij anders is dan zijn omgeving. Gelukkig vindt hij troost bij Freddy Mercury, de hond van de buren en in zijn grote fantasie.

Naarmate Lex ouder wordt neemt iedereen steeds meer afstand van hem. Hij begrijpt niet waarom alles gaat zoals het gaat. Als tiener wordt zijn eenzaamheid ondraaglijk en zijn kinderlijke verwondering slaat om in rebellie, onhandelbaar gedrag en een steeds grotere existentiële wanhoop. 

Je gelooft direct in het ontwapenende mannetje in Winterwater, ook al is het een pop.

Het Parool

Regisseur Noufri Bachdim van Studio Figur:
"Ten tijde van de Coronacrisis kwam naar boven hoe belangrijk het is om het te hebben over de mentale en fysieke gevolgen van eenzaamheid. Zo kwam ik er persoonlijk achter dat het gevoel van mijn bestaansrecht direct gekoppeld is aan de aanwezigheid van de mensen die ik liefheb."

"De stijl van Lex Paleaux is heel beeldend: we zien de wereld en beleven de wereld door de ogen van het kind. Het boek voelt filmisch aan en we willen dat de voorstelling dat gevoel ook heeft. Alsof je een intiem inkijkje krijgt in Lex zijn leven, waarin hij je bij de hand neemt en alles laat zien." 

Recensie

"Het poppenspel, de krijttekeningen en simplistische projecties zorgen voor een dromerige sfeer, die wordt afgewisseld met hard realisme." Theaterkrant

"Desalniettemin: wie van een heftig verhaal houdt, zal hoe dan ook geraakt worden door het ijskoude Winterwater." De Volkskrant

Nagesprek

26 maart

Na afloop van de voorstelling ben je welkom om na te praten over de voorstelling met Rieks Swarte. Het gesprek wordt geleid door Xiara Esseboom

Credits

concept Noufri Bachdim, Rieks Swarte 
spel Nick Bos, Gerold Guthman, Pluck Venema, Tim Hammer/Alexander Brouwer 
regie Noufri Bachdim 
regieassistent Marjolein Verschuuren 
scenario Patrick Minks 
dramaturgie Pol Eggermont
compositie Sebastiaan Bax 
vormgeving Rieks Swarte 
Assistentie vormgeving Leandra Hak, Saskia Jones-Walters 
decorbouw Ed van Liemt 
poppen Pluck Venema 
kostuums Vita Coenen 
lichtontwerp Yannick Verwey 
techniek Sander van den Bout, Thijs Visser 
impactprogramma Marieke Braaksma, Mark Kramer