Sanne Peper

De Dappere Soldaat

Steef de Jong / Toneelschuur Producties
Nederlands Theater Festival
do 7 sep - za 9 sep

De dappere soldaat is geïnspireerd op de gelijknamige operette van Oscar Straus uit 1908. In deze komische voorstelling combineert Steef de Jong op inventieve wijze decor, beeld, tekst, muziek en spel. Met een vrolijke, ironische toon komt hij tot de kern van De dappere soldaat: ‘Wat is het waard om voor te vechten?’

Drie vrouwen missen hun mannen, die vechten aan het front. Nadine bezingt haar bewondering en liefde voor haar ‘dappere huzaar’ als plots Bumerli haar slaapkamer binnendringt. Als deserteur en pacifist wil hij ontsnappen aan de strijd. In zijn revolver bewaart hij chocolaatjes in plaats van kogels.  
Nadina raakt gecharmeerd van deze ‘kleine chocoladesoldaat’. Zijn eigenzinnige mening over de onzin van oorlog verwart haar. Hij is een deserteur, een lafaard dus. Maar wat betekent het eigenlijk echt om dapper te zijn? 

Malou Gorter werd voor haar rol in De Dappere Soldaat genomineerd voor de Colombina 2023

Officiële juryselectie

Uit het juryrapport: "Steef de Jong bouwt met De Dappere Soldaat verder aan zijn volstrekt eigen theateruniversum van bordkarton. De Dappere Soldaat is een operette uit 1908 van Oscar Strauss door de makers naar het nu gehaald. Hoewel de personages verwoede pogingen doen om via de fantasie de oorlog te ontvluchten, dringt deze zich gedurende de voorstelling steeds weer op."

Gebarentolk en Meet & See

Om de voor­stel­ling toegan­ke­lijk te maken voor doven en slecht­ho­rend publiek zal op zaterdag 9 september Mauricio de Kok tolken èn meespelen.

Om 20:00 uur is er een korte Meet&See in de foyer. Dit is een ontmoeting tussen Steef de Jong, tolk Mauricio de Kok en het dove/slechthorende publiek, waarin de dubbelrollen worden uitgelegd. Dit is een enorme meerwaarde voor het kunnen volgen van de voorstelling als je een auditieve beperking hebt.

Goed voor een avondje heerlijk, ongecompliceerd vermaak waar het speelplezier vanaf spat.

★★★★ Telegraaf

“De drie spelers leven zich met zichtbaar genoegen uit in de vele dubbelrollen" ★★★★ Volkskrant

“Het is wonderschoon hoe het ontwerp van De Jong met een simpele ingreep een compleet nieuwe figuratieve ruimte tevoorschijn tovert” Theaterkrant

"De Jong kiest voor een charmant soort eenvoud, waarmee hij een wereld weet op te roepen waarvoor je ogenblikkelijk valt” ★★★ NRC

Credits

productie Toneelschuur Producties
regie, scenografie Steef de Jong
gebaseerd op de operette van Oscar Straus
libretto Louis van Beek
spel, zang Malou Gorter, Rop Verheijen, Diewertje Dir
decor Steef de Jong
kostuums Steef de Jong, Willy Veen, Petra Swagers 
text on stage Clarissa van den Elzen
artistiek Coen Schut, Steef de Jong, Stephan Nelissen
advies Ina Veen