Foto Casper Koster

Motherland

Jip Smit
Nederlands Theater Festival
zo 10 sep

Theatermaker Jip Smit neemt de toeschouwer mee naar een duistere en magische wereld. Een plek waar alles draait om eeuwenoude tradities en rituelen. Hier, op ‘De Eilanden’, worden mannen 80 jaar oud en leven vrouwen maar drie dagen. Maar dan, dan wordt Katinka geboren... 

Motherland is een feministische fantasy-reeks waarin we de queeste volgen van de vrouwelijke held Katinka. We vergezellen Katinka verder op haar reis terug naar haar moederland, waar ze wordt geacht de vloek van het patriarchaat te verbreken.  
 
Motherland is een ode aan het fantasy-genre en daagt u uit de grenzen van uw verbeeldingskracht te verleggen. In een verhaal vol zwarte humor, waar Game of Thrones en The Office elkaar ontmoeten, worden actuele thema’s als man-vrouwverhoudingen en identiteit aan de kaak gesteld. Motherland is een pleidooi voor het opeisen van je plek in een wereld die vertelt dat je geen bestaansrecht hebt. 

Jip Smit is voor Motherland genomineerd voor de Theo d’Or 2023

Uit het juryrapport: "In Motherland toont Jip Smit zich een uitmuntend en veelzijdig speler die met toewijding een onvergetelijke vertolking van een vrijheidsstrijder laat zien. Een verbindende kracht tussen materie en publiek kenmerkt het talent van Jip Smit. Het vakmanschap van deze genomineerde en haar overgave om grenzen te verleggen, maakt deze speler onderscheidend in onze theatersector."

 

Credits

regie Laurens Krispijn de Boer, Esther Habbema 
muziek Ralf Pouw 
concept, tekst, spel Jip Smit