Renaissance

Y.M.P
Amsterdam Fringe Festival
zo 10 sep - zo 17 sep

Maandag 1 juni zal de geschiedenisboeken ingaan als de renaissance van deze tijd. Zwart, wit, homo, hetero, transgender, valide en mindervalide mensen van alle leeftijden spraken zich uit tegen het institutionele racisme in Nederland en het globale politiegeweld. En dat midden in een tijd waarin het coronavirus onze dagelijkse levens had overgenomen en de samenleving zo goed als stillag. 

De renaissance betekent letterlijk wedergeboorte en dat is er nu gaande met de zwarte gemeenschap. Mensen worden opnieuw geboren en verhoudingen veranderen. Dit is niet de eerste keer dat zwarte mensen in opstand komen maar het is wel de eerste keer dat het wereldwijd tegelijk gebeurt. 

Social media heeft ervoor gezorgd dat de wereld kleiner is dan ooit en dat mensen accountable gehouden kunnen worden voor hun acties en daden. Renaissance is niet de zoveelste voorstelling die gaat over racisme. Renaissance is de voorstelling die patronen doorbreekt en vanuit historisch oogpunt kijkt naar gebeurtenissen waardoor zwarte mensen eerder in opstand kwamen. De Rodney King riots zijn een goed voorbeeld. De Renaissance is het verhaal dat verbroedert, verscheurt en de mensen mentaal vrij maakt.