Foto: Vincent van Woerkom

Amnesiefobie

Kat op het Spek
wo 28 feb en do 29 feb

Amnesiefobie is de angst herinneringen kwijt te raken. Er zijn veel oorzaken waardoor herinneringen verloren gaan, op oude leeftijd door bijvoorbeeld dementie, maar ook op jonge leeftijd is het mogelijk. Wie ben je nog als je geen herinnering meer hebt? Als je veroordeeld bent tot de isoleercel van het nu. 

Twee bouwvakkers hangen rond in een ruimte. Ze zitten in een pauze, wachtend op het drogen van de kit. De trapleuning zit los. Er liggen kleerhangers in de tuin. Hoe komen ze daar? Waarom staat er ‘muur’ op de muur? Wie heeft dat geschreven? Zijn de collega’s wel echt collega’s? Een van de bouwvakkers, die zich Gypsy King noemt, voelt dat er wat mis is met hem, hij mist steeds vaker schakels in de ketting van oorzaak en gevolg. De wereld doet zich voor als een labyrint met om iedere hoek een nieuwe vraag. Zijn collega, die meer talent voor structuur heeft, geeft hem ongevraagd dubieuze adviezen. In zijn rol van betrouwbare vriend plaatst hij vangrails om de Gypsy King op het rechte pad te houden. Of dat helpt?

De beste oplossing om weer grip op de werkelijkheid te krijgen lijkt een grote verbouwing van de werkelijkheid. Eén onwisbaar grote daad, te absurd, te gruwelijk, te grotesk, om te vergeten. Thijs Prein, Roelof Pothuis en Ko van den Bosch maakten met Kat op het Spek afgelopen jaren de producties Missie zoekt Massa (over de Russische Revolutie), Strangelove (over de pandemie). De nieuwe voorstelling heet Amnesiefobie. Een klassieke whodunit horrorklucht met een flinke portie humor en absurde polaroids van een man op zoek naar zichzelf.

De tekst voor Amnesiefobie is geschreven door de jonge Nederlandse schrijver Koen Frijns. Hij schrijft rauw-poëtische, beeldende en absurde teksten, gevat in grotere metafysische verhalen.

Recensie

"Om het publiek mee te nemen in de hersenkronkels van Gypsy King, staat Amnesiefobie bol van absurdisme." Theaterkrant

Credits

tekst Koen Frijns
editing Ko van den Bosch
spel Thijs Prein
spel Ko van den Bosch
tekst Koen Frijns
toneelbeeld Roelof Pothuis
productie Gemma Hauptmeijer
techniek Nick Bek
pr & marketing meermetveer
zakelijk leiding Christiaan Uytdehaage

Meer over de makers

Kat op het spek wil theater, literatuur, cultuur en actualiteit verbinden aan de hand van verhalen. Aan lange tafels liggen flessen, koffie, grof brood, soep en worst, veel worst. De geur van een vuur en vers brood vult de ruimte. In deze setting is er theater, een verhaal, en mogelijk discussie, maar het is goed en het publiek blijft hangen, zelfs nadat de voorstelling voorbij is.

Het verlangen is naar dat gevoel, de toegankelijkheid van een goed verhaal of een mooi werk. Het gevoel van een kring rond het vuur, waarbij de houten kratjes suggereren dat er doorgedronken moet worden om warm te blijven. Dit gevoel wordt nagestreefd op verschillende locaties, zoals steden, theaters, musea en pleinen. Het vuur zal niet altijd branden, maar iedereen is even welkom. Pak een kratje, voeg je bij de kring en laat je verleiden. De kat wordt aan het spek gebonden, dus zorg dat je erbij bent.

Het motto is: leven doe je samen. Hierdoor kunnen taken worden verdeeld. Een groep is de optelsom van haar leden, en een productie is het resultaat van die groep. De spelregel is om altijd de juiste mensen samen te brengen, wat leidt tot een steeds veranderende, steeds unieke uitkomst.