CONCRETE

Knot on Hands / TENT
This is not a Circus
do 30 nov - za 2 dec

Drie atletische lichamen, drie bewegingen en de duizelingwekkende mogelijkheden. Het partner acrobatisch trio Knot on Hands maakt werk vanuit een puur fysiek onderzoek en schept en herschept hun bewegingsmateriaal.

For English see below

En dan zijn er die pareltjes, een beginsel van een beweging die barst van potentie. Het is als de bonbon van chocola die zijn vulling niet prijsgeeft, het zorgvuldig verpakte cadeau wiens vorm zich niet laat raden, dat plot gedreven verhaal waar geen eind aan komt. Knot on Hands werkt vanuit de drang om te blijven ontdekken en vernieuwen en speelt handig in op deze behoefte bij het publiek. 

CONCRETE kent drie bewegingsfamilies: het organische hoofdstuk Roll ontrafelt een gevoel van continuïteit en evolutie waarbij de ene beweging naadloos overgaat in de andere. De bewegingen zijn krachtig en resoneren de veranderende aard van het leven. Het ritmische en dynamische hoofdstuk Weave is een visueel spektakel waarbij drie lichamen in elkaar verstrengelen en levende beelden creëren, harmonisch en expressief. Het finale hoofdstuk Stay tart de wetten van de zwaartekracht en smeedt een onbreekbare band tussen de acrobaten en de muur, wat het perspectief doet kantelen. Knot on Hands zoomt in en vertraagt en brengt partneracrobatiek tot de kern. Met deze trilogie zetten ze herhaaldelijk een mechanisme in werking dat in wezen zonder einde is. 

Opening This is not a circus

1 dec om 20:00 uur
Op 1 december opent This is not a circus het festival met De Staat van het Circus door Hendrik van Maele om 20.00 uur, voorafgaand aan CONCRETE. De opening is Engels gesproken. Meer info vind je hier.

Combiticket met GREEN CIRCUS PICKINGS

2 dec om 17:30 uur

Voorafgaand aan CONCRETE presenteert een selectie jonge makers een meervoudig programma: GREEN CIRCUS PICKINGS. Deze makers en artiesten zijn net afgestudeerd en dat ging niet onopgemerkt: een aantal werden genomineerd voor de BNG Bank Circusprijs 2022. In dit programma zit het publiek op de eerste rij als het gaat om de nieuwste ontwikkelingen van circus in Nederland. Hiervoor is een combiticket beschikbaar.

ENG

Three athletic bodies, three movements and the dazzling possibilities. The partner acrobatic trio Knot on Hands works from the irrepressible pulse of movement, creating and recreating their movement material. And then there are those gems, a principle of a movement like the chocolate bonbon that does not reveal its filling, the carefully wrapped gift whose shape cannot be guessed, that plot-driven story that has no end. The poetic and physical performance CONCRETE unravels a movement time and again that is like a perpetual motion machine.

Credits

concept, regie Knot on Hands
performance Britt Timmermans, Mario Kunzi, Tijs Bastiaens
outside eye Piet Van Dycke
muzikale compositie Roman Naef, Florestan Berset
projectleiding Cahit Metin
productie Peggy Loch, TENT
producent TENT
residenties Werkplaats Diepenheim, leeraum.offen, Circus Kapel
met steun van Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Werkplaats Diepenheim, CirkLabo, This is not a circus

Meer over de makers

Het trio uit Nederland, Duitsland en België ontmoette elkaar bij de circusopleiding Codarts Circus Arts in Rotterdam en sindsdien vormen Britt Timmermans (1997), Mario Kunzi (1993) en Tijs Bastiaens (1997) Knot on Hands. Van jongs af aan waren zij in de ban van partneracrobatiek. De Nederlandse Britt speelde als kleine circusartiest mee in de voorstellingsgroep van Circus Elleboog, met Cahit Metin als een van de regisseurs. Na hun afstuderen in 2017 brachten ze een eerste versie van hun debuutvoorstelling Brace for Impact naar Back to Base, de tweejaarlijkse avond van TENT voor jong talent. Sindsdien waren ze on tour met de voorstelling, wonnen ze de BNG Bank Circusprijs in 2019, de Special Prize of the 7 Fingers Company op Young Stage Festival in Basel en ontwikkelden de film en site specific performance PASSING BY in samenwerking met Circusstad Festival Rotterdam in 2022. Als collectief spelen ze ook in voorstellingen en performances van andere makers zoals in Bello! van het Italiaanse gezelschap Fabbrica C en in Manchines van Camiel Corneille. In 2023 en 2024 zijn ze Maker voor twee jaar bij TENT.

This is not a circus

30 nov - 3 dec 2023