Hannah en Martin

Stichting Lineke Rijxman (oorspronkelijk ontwikkeld door mugmetdegoudentand)
wo 19 jun - zo 23 jun

Hannah en Martin is er zo één; zo'n voorstelling die je gezien moet hebben. 15 Jaar geleden bracht Mugmetdegoudentand deze productie in première. Sindsdien speelden Lineke Rijxman en Willem de Wolf voor vele volle zalen, de laatste keer op 4 mei 2023 in Theater Bellevue, naar aanleiding van de Theater na de Dam-activiteiten. Lineke Rijxman ontving een Theo d’Or voor haar rol als Hannah en de voorstelling werd in 2010 geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival.

De geheime liefdesrelatie van de Joodse filosofe Hannah Arendt en haar leraar, de kortstondig actieve nationaal-socialist Martin Heidegger

De relatie tussen Arendt en Heidegger is veelvuldig als immoreel bestempeld. Zelf wilden ze het er niet over hebben, maar wij wel. Want de scheiding tussen privé en publiek, waar zowel Hannah als Martin zo op gesteld waren, gaat in onze tijd niet meer op. Wij willen tegenwoordig alles van iedereen weten. Zo willen we ook weten hoe deze twee beroemde Duitsers zich door de dramatische tijd waarin ze leefden heen hebben geslagen. En wat ze eventueel gevonden zouden hebben van de tijd waarin wij leven. Het sterk politieke werk van Arendt blijkt ook nu nog een enorme vitaliteit te hebben. Het filosofische werk van Heidegger is minder toegankelijk. We doen ons best, maar zijn boek ‘Sein und Zeit’ hebben we nog steeds niet uit.

Weergaloos, intelligent en soms beklemmend theater.

het Parool

“Intelligent theater zoals dat zelden gemaakt wordt (…) De Wolf en Rijxman zijn sterke acteurs, die virtuoos met hun materiaal spelen”. - NRC Handelsblad

Credits

spel Lineke Rijxman en Willem de Wolf 
tekst Willem de Wolf, Lineke Rijxman, Joan Nederlof
techniek René Rood
productie Floor Öffner

 

Meer over de makers

Lineke Rijxman is regisseuse, schrijfster en actrice. Ze was dertien jaar verbonden aan Toneelgroep Amsterdam onder artistieke leiding van Gerardjan Rijnders. In 2004 verliet Lineke Rijxman Toneelgroep Amsterdam om als freelance actrice verder te gaan.

In 2006 speelde ze de dochter in Quality Time bij Mugmetdegoudentand. Deze voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival (2006) en Rijxman won voor deze rol de VSCD Toneelprijs de Colombina 2006. In 2009 werd Lineke Rijxman vast lid van het artistieke team van Mugmetdegoudentand. In 2009 maakte ze samen met Willem de Wolf en Joan Nederlof de voorstelling Hannah en Martin. Voor de rol van Hannah Arendt won ze de belangrijkste Nederlandse toneelprijs: de Theo d'Or. 

Ze regisseerde (en speelde deels in) succesvolle voorstellingen zoals Gidsland,Kunsthart, Verlichting Light, Mug-inn, Happy Hour en The Making of Soros the Musical. De afgelopen jaren ging ze samenwerkingen aan met o.a. Adelheid+Zina en Compagnie de KOE. 

Rijxman speelde in diverse films en televisieseries,zoals: Gebroken Spiegels, Het meisje met het rode haar, Erik of het klein insectenboek, Minoes, Alles is liefde, Alle Tijd, TV 7 – VPRO, Vuurzee, ’t Schaep met de 5 pooten, Rundfunk, Koppensnellers. In ’23 en ’24 speelt Rijxman in de tv series Tropenjaren, Sleepers, Bodem.

Willem de Wolf studeerde in 1985 af aan de Amsterdamse Toneelschool. In datzelfde jaar formeerde hij samen met Ton Kas het theaterduo Kas & de Wolf. Kas & de Wolf schreven/maakten samen een vijftiental stukken. In 2002 wonnen zij de VSCD Mimeprijs voor hun voorstelling Ons soort mensen

Nadat het duo in 2004 stopte, schreef en werkte Willem de Wolf o.a. voor Dood Paard, Onafhankelijk Toneel en mugmetdegoudentand. Zijn teksten Krenz, de gedoodverfde opvolger en ForsterHuberHeyne werden genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs. Van 2004 tot 2009 studeerde Willem de Wolf Duitse Taal & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2010 maakt hij deel uit van de artistieke kern van Compagnie de Koe, het Antwerpse theatergezelschap dat in 2021 fuseerde met Hof van Eede tot DE HOE.