foto Sjoerd Derine

Den Mi Wesu

Michael Wanga
Keti Koti 2024
zo 30 jun 16:00
  • zo 30 jun
    16:00
    Grote Zaal

Den Mi Wesu – “in mijn botten” in Papiaments – is een deep dive in de origine van de spirituele beleving en hoe ritmische uitingen dat versterken. Een uitgraving van instrumenten, stem en beweging waarmee Michael zijn eigen wortels wil blootleggen.  

 

Ritme en spiritualiteit horen bij elkaar. Ze verbinden ons met de oerkracht in onszelf. Ritme wordt ons niet aangeleerd, maar doorgegeven vanuit de muzikale tradities van onze voorouders. Klank en beweging zijn de dragers van de geschiedenis in de Afro-Caribische cultuur. Ze bevatten de essentie van de spirituele ervaring die overal ter wereld wordt gedeeld, door meditatie, verering of gebeden.

Credits

concept & choreography Michael Wanga
sound design Michael Wanga, André Panthophlet, Javier ‘Yuchi’ Cordoba, Matt Bonilla, Joshua Martina scenography Alejandra Silva
costume design Elsemarijn Hijweege
dance coaching Mark ‘Brui5er’ Sheats
light design Mark Verhoef
photography Sjoerd Derine
production DVMSCO Agency 

 

 

Meer over de makers

Michael, geboren op Curaçao, is altijd verteld dat zijn familie van twee sterke stammen afkomstig is. Aan zijn vaders kant, de inheemse bevolking die heeft zien te overleven op de Caribische eilanden en aan zijn moeders kant, de bevrijde slaven die daar uit Afrika naartoe gebracht werden.

Ondanks zijn Afrikaanse en inheemse roots, groeide Michael op met de invloed van West-Europese overtuigingen. Dit bracht hem in conflict met zichzelf, als hedendaags gevolg van het kolonialisme. Een culturele clash die tot uiting komt in muziek, van de gospel tot tambú.

Als deel van de nieuwe generatie afstammelingen van de afro-Caribische diaspora, is Michael Wanga op zoek naar de connectie met zijn voorouders. Een band die hij haalt uit ritme en spiritualiteit, waarvoor hij diep wil graven in de verhalen en geluiden die hem door generaties heen hebben gevormd.  

Keti Koti

25 juni - 1 juli 2024