foto Alina Fejzo

In het oog van de Orkaan

De Amazones
do 19 sep en vr 20 sep

De ene na de andere crisis vliegt ons om de oren en er is nogal veel waar we mee moeten dealen. Klimaatcrisis, oorlogen, studieschuld, woningnood…

De pechgeneratie voelt zich behoorlijk gegrepen door al deze ongrijpbare invloeden. Dus gaan ze op standje overleven: ze vechten, ze vluchten óf ze bevriezen. Maar als we allemaal anders reageren op bedreigende situaties, hoe groot is de kans dan dat je elkaar onderweg uit het oog verliest?
De Amazones gaan niet bij de pakken neerzitten en nemen je mee in een komische én ontroerende zoektocht naar het vinden van geluk. Ze verliezen zich in een technorave, raken verdwaald in het algoritme en zingen een musicalsong over de NEE-NEE-sticker.

In het oog van de orkaan is een wervelende, eigentijdse musical. Stap uit het oog van de storm en laat je meesleuren door dreunende technobeats, schurende scènes, uitputtende choreo’s en natuurlijk ook een goede dosis humor, want het moet wel leuk blijven. Of niet? Nooit eerder werden de Amazones zo persoonlijk. Ze houden zichzelf en het publiek een spiegel voor en dagen je uit je eigen positie in de wereld te bevragen. Blijf jij veilig buiten het geweld van het noodweer staan? Of durf jij je hand uit te steken?  

In het oog van de orkaan is een coproductie met O. en Werkplaats Walhalla.

Trigger warning: Deze voorstelling bevat teksten over suïcidale gedachten. Ook wordt er gebruikgemaakt van harde muziek en flitsende lichteffecten.

Aanstekelijke musical bevraagt eigen engagement in deze dolgedraaide wereld

Theaterkrant

“In het oog van de Orkaan snijdt belangrijke thema’s aan, zoals mentale gezondheid, zelfmoordgedachten (trigger warning), doomscrollen, … die allemaal gaan om onze innerlijke orkaan terwijl de wereld alsmaar doordraait. En dat is toch iets waar je als individu én als lid van je generatie even stil van wordt.” - Theaterkrant

“Dit collectief stuitert over het toneel in humoristisch-muzikale scènes over de worstelingen van hedendaagse twintigers. De Amazones vatten een scala aan moderne problemen in vlotte liedjes.” -  ★★★ NRC

“Tussen burn-outs, demonstraties en doomscrollen door, proberen de Amazones ook via kunst zoveel mogelijk onrecht de wereld uit te helpen. Hoe? Met Gen Z musical-activisme natuurlijk. Zelf geschreven, zelf gecomponeerd, gechoreografeerd en zelf uitgevoerd. Bam.” – Anne van de Wetering, festivaldramaturg O.

Credits

concept, tekst en muziek De Amazones 
spelers Pepijn van den Berg, Judith Boesen, Willemijn Böcker
regie Benno Hoogveld
regie-assistentie Ayla van Summeren
choreografische ondersteuning Lucas Schilperoort
muzikale begeleiding Marco Hoving
kostuum- en decorontwerp Quinten de Smedt
technische productie Berend van Leer, Maarten van Burken
dramaturgische begeleiding Sanna Elon Vrij

Met dank aan Theater Walhalla, O. Festival for Opera. Music. Theatre. Amsterdams Fonds voor de Kunst, De Janivo Stichting, het Cultuurfonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Volkskracht.

Meer over de makers

Het werk van de Amazones is interdisciplinair, eigentijds en altijd muzikaal. Sinds 2021 maken zij voorstellingen, voornamelijk musicals, met eigen teksten en muziek. De Amazones bestaat uit Judith Boesen, Pepijn van den Berg, Willemijn Böcker en Ayla van Summeren. Zij kennen elkaar van de opleiding Muziektheater aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam, waar ze tussen 2020 en 2022 zijn afgestudeerd. Maar hun activisme bij onder andere Extinction Rebellion was hetgeen wat ze echt bij elkaar bracht. 

Voor ons is muziektheater een kunstzinnige vorm van activisme. We hebben een kritische blik op maatschappelijke thema’s. Ook willen we het musicalgenre opschudden en bijdragen aan een nieuwe generatie musicalmakers”