Ocean Breeze

NITE/Mart van Berckel
vr 25 okt en za 26 okt

Stel je een vrouw voor. Ze heeft het allemaal: een goede baan, een mooi huis en een liefhebbende zoon...

En dan, op een dag, valt ze op flauw op haar werk. Na een lange periode van omgaan met vage symptomen moet ze tot inkeer komen: ze is ziek. Een onverklaarbare ziekte vreet aan haar. Het is geen kanker. Het is geen covid. Het is geen aids. Niemand weet wat haar mankeert - maar er hangt iets in de lucht. Misschien is ze allergisch voor de 21e eeuw?

In haar zoektocht naar een geneesmiddel raakt ze steeds meer geïsoleerd. Ze probeert van alles - yoga, dure gezondheidsgoeroes - maar wordt alleen maar zieker. Haar gevecht met de ziekte komt niet overeen met het verhaal dat ze haar hele leven heeft gehoord: als je maar hard genoeg werkt, heb je alles onder controle. Zoals Kim Kardashian zei toen ze een huidziekte kreeg: ‘dit kan mij niet overkomen!’ Maar wat als het wel gebeurt? Wat als je lichaam je dwingt om je eigen kwetsbaarheid onder ogen te zien? Wat als de mensen om je heen deze confrontatie met chaos niet aankunnen?

Ocean Breeze volgt deze vrouw die steeds eenzamer wordt. In een zelf verzonnen tv show die haar leven begint over te nemen, kan ze alles zijn wat ze wil zijn. Ze wordt in haar eigen fantasie de held onder de zieken. Haar verhaal is tegelijkertijd absurd, empowering en cringe, maar altijd gevoed door het verlangen om gezien te worden en daardoor misschien minder alleen te zijn.

Het NITE ensemble (Sarah Janneh, Bien De Moor, Sanne den Hartogh, Nimuë Walraven en Olaf Ait Tami) en percussionist (Yung -Tuan Ku) belichamen deze oprechte en soms absurde reis: een achtbaanrit die voelt als scrollen door een social media feed. Het is een relevant verhaal over een lichaam dat niet in de norm past, op zoek is naar gemeenschap en vecht om serieus genomen te worden. Ocean Breeze neemt het publiek mee naar het hart van wat het betekent om een (of ander) lichaam te zijn in onze maatschappij.

Geïnspireerd door Todd Haynes, Yolanda Hadid, Kim Kardashian, Olivia Laing, Audre Lorde, Nan Goldin, David Wojnarowicz en anderen die openlijk worstelen met ziekte.

In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van een stroboscoop.

Credits

regie Mart van Berckel 
tekst Lisanne van Aert
cast Sarah Janneh, Bien De Moor, Sanne den Hartogh, Nimuë Walraven, Olaf Ait Tami, Dirge Seçil Kuran (percussie)
decor- en lichtontwerp Vera Selhorst
kostuums Rosa Schützendorf
compostie Mauro Casarini
dramaturgie Friederike Schubert