beeld Gordon Meuleman

Op zoek naar een schrijver voor een nieuwe lunchtheatervoorstelling met acteurs van het HNT

Theater Bellevue en Het Nationale Theater een nieuwe samenwerking aan. In een open call zoeken zij een schrijver voor een nieuwe lunchtheaterproductie (première maart 2024). De voorstelling wordt gespeeld door Soumaya Ahouaoui, Tamar van den Dop, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen. De regie is in handen van Belle van Heerikhuizen.

De context

Onze wereld staat voor gigantische opgaven nu de grenzen aan de groei zich overal aandienen. Terwijl bestaande modellen en organisatievormen lijken uitgewerkt, klinkt op veel plekken de roep om nieuwe oplossingen en nieuw leiderschap. Maar (hoe) kun je de samenleving écht veranderen? Welk effect heeft een hashtag? Heeft het zin je aan een kunstwerk vast te lijmen? Begint een betere wereld echt bij jezelf? Wie durft het tegenwoordig nog aan verantwoordelijkheid te nemen voor impopulaire oplossingen?

De opdracht

Theater Bellevue en Het Nationale Theater nodigen toneelauteurs uit om een tekst te schrijven voor een lunchtheatervoorstelling die bovenstaande context thematiseert. We willen schrijvers uitdagen op zoek te gaan naar visionaire en/of invoelbare antwoorden op de huidige crisis. Dat kan op een maatschappijkritische manier worden uitgewerkt, maar ook juist heel persoonlijk of metaforisch: een pamflet, een sprookje, een relatiedrama of spoken word.

De procedure

Beschrijf in maximaal 1 A4 jouw idee voor een toneeltekst van 60 minuten voor vier acteurs (Soumaya Ahouaoui, Rick Paul van Mulligen, Yela de Koning en Tamar van den Dop). Lever hierbij een korte motivatie (half A4 is genoeg) en twee voorbeeldscènes (van elk ongeveer 2 pagina’s). Stuur dit met een kort cv uiterlijk 5 februari 2023 naar schrijvers@theaterbellevue.nl. De geselecteerde auteur wordt begin maart 2023 bekend gemaakt.

meld je aan!

De Leescommissie

De eerste ronde is schriftelijk: een leescommissie zal alle inzendingen geanonimiseerd lezen. De commissie bestaat uit Tom Helmer (dramaturg en programmamaker Theater Bellevue) en Melissa Knolleburg (schrijver en Toneelschrijfhuis), Nedra Kenzari (Rose Stories), Belle van Heerikhuizen (regisseur), Rick Paul van Mulligen (acteur), Remco van Rijn (dramaturg Het Nationale Theater). Pas na de selectie ontvangen de commissieleden de cv’s van de inzenders.

De geselecteerde auteur wordt betaald conform de meest recente richtlijnen en de opdracht, om de synopsis in een inspirerende samenspraak met de regisseur en een dramaturg van Het Nationale Theater uit te werken tot een tekst die in maart 2024 wordt gespeeld. Dat betekent dat de tekst geschreven dient te worden in de maanden maart t/m oktober 2023, een eerste versie dient begin september klaar te zijn.

De producenten

Theater Bellevue produceert al dertig jaar lunchtheatervoorstellingen, waarbij (nieuwe) schrijvers centraal staan. Het Nationale Theater reflecteert in zijn voorstellingen rechtstreeks op de tijd en de wereld waarin we leven, zowel met repertoireteksten als nieuw geschreven stukken. In seizoen ’23-24 bundelen deze twee instellingen hun krachten in een nieuwe lunchtheatercoproductie. Deze eerste samenwerking is een pilot, met het oog op een structurele samenwerking vanaf 2025.