Smoezen met… Thomas, Sacha en Jos

Thomas, Sacha en Jos begon vier jaar geleden als een gelegenheidstrio, maar heeft inmiddels serieuze toekomstplannen. Nu is het theatercollectief door Toon Tellegen gevraagd om zijn laatste werk tot een voorstelling te maken. Herinneringen aan mijn broer is te zien van 16 t/m 20 april in Bellevue Lunchtheater als onderdeel van het Pop Arts Festival.

Hoe zijn jullie destijds bij elkaar gekomen?
Jos: Ik werd door het Haagse theaterlaboratorium Zaal 3 gevraagd om een voorstelling te maken voor De Parade. Dat wilde ik wel, namelijk van mijn lievelingsboek van Toon Tellegen: Mijn vader. Toen werden we een soort gelegenheidstrio en zo is ook het contact met Toon Tellegen begonnen.
Thomas: We hebben een paar jaar op De Parade gespeeld met stukken op basis van zijn boeken. De derde keer dachten we: we trekken de stoute schoenen aan en vragen “wilt u iets voor ons schrijven”. Dat wilde hij graag en dat heeft in Een vorig leven geresulteerd, waarmee we twee jaar geleden ook op Pop Arts Festival stonden.

Dit keer kwam het verzoek van Toon zelf. “Ik heb iets nieuws geschreven en ik wil dit alleen aan jullie vragen: willen jullie hier een stuk van maken?” Dat boek gaat over zijn broer, die drie jaar geleden is overleden.

Dus dit keer heeft hij jullie weer bij elkaar gebracht? 
Sacha: We dachten eigenlijk ‘de cirkel is rond’ hij heeft iets voor ons geschreven, we hebben drie Toon Tellegens gemaakt… Maar dit was zo’n bijzondere vraag, een eer! En we vonden het boek zo bijzonder dat we er graag een voorstelling van wilden maken; er gingen allemaal theaterbelletjes rinkelen. We hebben vorig jaar de eerste versie ervan op De Parade gespeeld en nu maken we een zaalversie.

Wat vinden jullie zo mooi aan het boek? 
Jos: Het gaat enerzijds over de jeugd van twee jongens en aan de andere kant…
Thomas: Over afscheid nemen, ook als je geen broer hebt gehad. Dat gevoel dat iemand je verlaat en de herinneringen zo sterk zijn dat je ze opnieuw wilt beleven. Dat is heel universeel.

Jullie maken hele beeldende voorstellingen van zijn boeken. Waar komt die fascinatie met beeldend theater vandaan?
Thomas: De speelstijl die we hebben ontwikkeld, ontstond bij Mijn Vader en hebben we doorontwikkeld. We willen een verhaal vertellen door er beelden, objecten en muziek aan toe te voegen. Als ik anderhalf uur naar een pure tekstvoorstelling kijk haak ik af…
Sacha: We willen de verbeelding aanspreken, waardoor het stuk ook van het publiek zelf wordt. Ik denk dat Tellegens boeken zich daar goed voor lenen. Hij kiest woorden die een groot arsenaal aan beelden oproepen. Met taal de verbeelding aanwakkeren, dat kan hij als geen ander.
Thomas: Mijn fascinatie zit überhaupt in beeld. Als er tekst is hou ik ook van beeld erbij.
Jos
: Ik ben wel wat meer een tekstueel mannetje.
Sacha: Wij sleuren jou gewoon mee in onze beeldfascinatie.
Jos: Dat is nu ook onze verdeling wel: Sacha is van de muziek en de technische kanten, Thomas echt van het beeld en bouwen en ik vooral van de taal.
Thomas: En de mix is dan dit…
Jos: We hebben wel echt dezelfde beeldtaal en humor. Dat is wel belangrijk.

Deze voorstelling staat tijdens het Pop Arts Festival: is het belangrijk dat er een festival speciaal voor beeldend theater bestaat?
Thomas: Bij een tekstvoorstelling heeft iedereen meteen een beeld, maar poppen- of objecttheater is vaak een soort vraagteken. Het is fijn dat je dankzij zo’n festival er in wordt meegenomen, dat je wordt gegidst.
Sacha: Het is ook goed om met z’n allen eens lekker de schijnwerpers te zetten op een andere vorm die ook de titel theater heeft.
Thomas: En het fijne is; je kan in één week alles even snel zien!
Jos: Je hoeft gewoon een heel jaar niet meer naar het theater…


Herinneringen aan mijn broer is van 16 t/m 20 april te zien in Bellevue Lunchtheater tijdens Pop Arts Festival 2019. Klik hier voor meer informatie en kaarten.