Uiteriking TTTStipendium 2021
Jorrit Lousberg

Schrijversdag & uitreiking TheaterTekstTalentStipendium

Toneelschrijvers komen samen tijdens de jaarlijkse Schrijversdag die het Toneelschrijfhuis en Theater Bellevue gezamenlijk organiseren. Regisseurs, programmeurs en theaterproducenten zijn welkom om kennis te komen maken met de jonge auteurs die klaar staan om de podia te bestormen. Op deze dag vindt ook de uitreiking plaats van het Theater Tekst Talent stipendium.

Het Toneelschrijfhuis is een vrijplaats waar toneelschrijvers worden gesteund in hun artistieke en autonome ontwikkeling met als doel de draagkracht en de invloed van hun werk te vergroten en versterken. Schrijvers zijn chroniqueurs en hebben tijd nodig om te onderzoeken welke vorm het beste past bij datgene wat ze ons hebben te vertellen. Het Toneelschrijfhuis gelooft dat de verhalen van onze tijd, vertelt door autonome schrijvers, nieuwe inzichten en vergezichten kunnen opleveren.

Het TheaterTekstTalentstipendium is een grote prijs binnen de podiumkunsten. Het bestaat uit een werkbeurs van 12.500 euro waarmee het winnende plan uitgewerkt kan worden én 22.500 euro voor de toekomstige enscenering. Het is een initiatief van Fonds de Versterking dat is ontwikkeld en uitgevoerd door het Prins Bernard Cultuurfonds, met als doel schrijvers van nieuwe theaterteksten te ondersteunen

Programma Schrijversdag 2022

De Schrijversdag 2022 begint met lunchtheatervoorstelling Volim te (ik hou van jou), geschreven door Vera Morina. Na de voorstelling is er een lunchbuffet in cafe-restaurant De Smoeshaan. 

Hierna volgt het middagprogramma waarin nader wordt kennis gemaakt met auteurs als Joost II Sickenga en Vera Morina. Het Toneelschrijfhuis presenteert in dit deel ook de activiteiten die er voor toneelschrijvers op de planning staan. 

Na een pauze volgen presentaties van het werk van Tjeerd Posthuma en Marc Wortel, winnaars van het TTT stipendium in 2021. Na deze presentaties is het tijd op dit stipendium voor dit jaar uit te reiken. De winnaar zal direct een fragment van zijn/haar werk laten zien. 

Na afloop is er een borrel in De Smoeshaan.