foto Tessa Posthuma de Boer

Column Maaike Bergstra

Een geromantiseerd beeld

Elke kerst ontvangen wij twee briefkaarten uit de VS die niemand zo gefascineerd bekijkt als ik. Het gezin Walker en het gezin King sturen een collage van lachende gezichten met een overzicht van behaalde successen en de woorden Happy New Year. De foto’s doen me denken aan de resultaten die verschijnen als ik googel op het woord gezin. Bovenaan prijkt altijd een afbeelding van een man, een vrouw en drie kinderen in de ondergaande zon. Toch is dat kerngezin een relatief nieuw en geen universeel begrip. Er bestaat een geromantiseerd beeld van, dat we in de westerse maatschappij overal om ons heen zien. Met dat beeld is niets mis, maar met het romantiseren ervan misschien wel.

Ik werd verliefd op een vrouw die drie kinderen heeft. Tegelijk werd mijn eigen kinderwens allesoverweldigend. Ik verlangde naar boeken, films en toneelstukken over families die er anders uitzagen dan dat gezin op Google. En omdat ik er weinig vond, begon ik zelf in 2016 aan mijn toneelstuk Een stel mannenpinguïns.

In de tijd dat ik zat te broeden op de dialogen kwamen er veel mensen naar me toe. Allemaal met die ene universele wens. Allemaal in andere omstandigheden, met eigen ideeën over hoe een gezin eruit kan zien. Google loopt achter. Er zijn inmiddels veel waargebeurde en fictieve verhalen bijgekomen. Twee vaders bij maanlicht. Vier ouders met twee kinderen in de regen. Want het mag ook wel eens slecht weer zijn, in alle soorten gezinnen. Voor een voorstelling is een opsomming van successen ook niks. Als schrijver ging ik op zoek naar wat er ongemakkelijk, moeilijk en daardoor soms komisch kan zijn.

Nu staat Een stel mannenpinguïns, een productie van Theaterbolwerk Punch, in de regie van Loek de Bakker met een geweldige cast en crew op 6 en 7 februari in Bellevue. Het stuk toont niet mijn eigen plaatje. Maar ik ga wel mee op tournee voor nagesprekken. Hopelijk ontstaan er elke voorstelling en elk nagesprek meer nieuwe beelden van wat een gezin kan zijn.

De kaarten uit de VS zijn niet voor mij bedoeld. Ze zijn gericht aan het gezin dat mijn vriendin vroeger met haar vriend vormde. De Walkers en de Kings hebben vast geen idee van hoe ik ernaar kijk. In een van de gezinnen is er een oudere zoon, uit een eerdere relatie. De twee kaarten zijn vooral mooi naast elkaar. 

Een stel mannenpinguïns

Maaike Bergstra, Loek de Bakker / PUNCH

di 6 feb en wo 7 feb
van 11