Shakespeare is Dead

Shakespeare is Dead is een Vlaams-Nederlands festival voor nieuwe podiumschrijvers, waarvan de eerste Nederlandse editie op 24 en 25 maart 2023 zal plaatsvinden in Amsterdam, gehost door Theater Bellevue en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. Het doel van het festival is nieuw theaterrepertoire en andere podiumteksten te tonen, om zo het spelen en ontwikkelen van nieuwe stukken - in plaats van klassiek repertoire - te bevorderen. We moedigen nieuwe toneelschrijvers van harte aan zich in te schrijven voor een van onze open calls.

For writers that prefer to write in English, please check out Overlopers.

De toneelauteur is dood
Leve de toneelauteur

Open calls

• OVERLOPERS: experimenteren met theaterschrijven voor schrijvers uit andere schrijf-disciplines

• ZOEKLICHT SESSIES: artistiek feedback- en netwerkplatform voor startende theaterschrijvers 

• SCRATCH NIGHTS: late-night bravespace waarbij ervaren acteurs nog ongespeelde scènes lezen voor publiek

Meld je aan:

OVERLOPERS


Overlopers

Overlopers is een ontwikkeltraject van twee maanden voor nieuwe, onverwachte en norm-herdefiniërende podiumschrijvers, om zich voor het eerst te wagen aan het schrijven voor theater. De ontstane podiumteksten worden vervolgens op het Shakespeare is Dead-festival aan het publiek gepresenteerd.

Heb jij ervaring met schrijven als spoken word-dichter, singer-songwriter, stand-up comedian, columnist, storyteller (of een ander genre schrijfkunst), en zou je willen beginnen aan een script met een langere spanningsboog? Wil je onderzoeken hoe je vanuit jouw schrijfstijl een voorstelling op de planken brengt, begeleid door ervaren theaterdramaturgen en in uitwisseling met andere schrijvers?

Wij bieden:

• Een toelage van € 1.500 om je idee tot een podiumtekst te kunnen ontwikkelen
• Reiskostenbudget 
• Begeleiding door een ervaren dramaturg
• Een of twee gezamenlijke bijeenkomsten met de andere Overlopers in Amsterdam
• Twee repetities, indien gewenst met een eindregisseur en professionele acteurs
• Presentatie van jouw tekst(fragmenten) op het Shakespeare is Dead Festival
• Nagesprek met het publiek van onder begeleiding van een moderator 
• De mogelijkheid om je te verbinden met het professionele theaternetwerk

Aanmelden

Wil je je opgeven voor Overlopers? Stuur dan een mail naar renske.ebbers@brakkegrond.nl vóór 10 januari, met de volgende dingen:

1. Jouw CV - je werk, projecten, vaardigheden, eventuele opleidingen - op 1 A4 of video/audio van max. 2 minuten
2. Jouw Idee - het thema waarmee je aan de slag wilt, je motivatie hiervoor, welke vragen jij bij dit thema hebt, welke tekstvorm je wilt onderzoeken - op 2 A4tjes of video/audio van max. 5 minuten
3. Jouw werk - twee voorbeelden van jouw schrijfwerk, je mag zelf kiezen in welke vorm zolang de tekst maar leesbaar/hoorbaar is - van max. 10 A4 of 10 minuten video/audio

English writers

You don't need to speak or understand Dutch to participate in Overlopers. The common foreign language you need to write in will be English, you are free to mix in other languages, as long as the piece can be performed without subtitles. If you have any trouble translating this page, please send us an email at renske.ebbers@brakkegrond.nl

Summary: 

• you are a writer from another genre (spoken word, literature, songwriter etc.) wanting to try writing for theatre
• if selected, you will write a 20 min piece (first scenes of your play f.e.) with guidance from a professional theatre director. You will receive 1500,- as a fee and travel compensation.
• the festival is 24th and 25th of March at Theater Bellevue and De Brakke Grond
• you can apply by sending information about yourself, your motivation and examples of previously written texts to renske.ebbers@brakkegrond.nl before January 10th. 

Vragen / Questions ?

Heb je misschien wat vragen? Of wil je wat bespreken? Stuur dan een mailtje naar schrijvers@theaterbellevue.nl.

ZOEKLICHT SESSIES


ZOEKLICHT SESSIES

Deel je werk en groei als theaterauteur 
 
Schrijf je al theaterteksten en wil je daarin groeien? Wil je jouw werk professioneel op de planken zien en wil je daarvoor in contact komen met andere makers en spelers uit het veld? Dan zijn de Zoeklichtsessies iets voor jou! Na het succes van deze sessies tijdens de eerste editie van het Shakespeare is Dead-festival in Leuven, nodigen we je nu uit op 24 en 25 maart 2023 in Theater Bellevue en De Brakke Grond in Amsterdam. Als je wordt geselecteerd, is deelname gratis en krijg je toegang tot het hele festival. Kom je uit Vlaanderen? Dan voorzien we in een tegemoetkoming in de reiskosten en een gratis slaaplek. 
 
Tijdens een Zoeklichtsessies ga je met twee andere deelnemers en twee ervaren begeleiders (auteurs en dramaturgen) in gesprek over jullie werk. Aan de hand van een beproefde feedbackmethode scheppen we veilige sfeer waarin je het kwetsbare gesprek over jouw artistieke werk-in-ontwikkeling zorgvuldig kunt voeren. Naast het gesprek over je werk zelf, geven we je praktische tips en aanknopingspunten die voor jouw ontwikkeling als theaterauteur van pas kunnen komen. Verder heb je toegang tot het gehele festival en zijn er dus tal van momenten om collega’s te ontmoeten en in contact te komen met spelers uit het theaterveld die je verder kunnen helpen. 

Wat bieden we je als je geselecteerd wordt? 
 
• Een zoeklichtsessie op vrijdag 24 maart om 13:00 (De Brakke Grond) of op zaterdag 25 maart om 15:00 (Theater Bellevue)  
• Gratis toegang tot het gehele festival 
• Kom je uit Nederland? Dan vergoeden we maximaal 60 euro reiskosten. 
• Kom je uit Vlaanderen? Dan vergoeden we maximaal 100 euro reiskosten en bieden we je een slaapplek op vrijdag en zaterdag aan. 

Wat vragen we van je ?

1. Jouw CV op maximaal 1 A4
2. Jouw motivatie op maximaal 1 A4 met daarin het antwoord op één vraag: waarom is het voor jou nu relevant om een zoeklichtsessie bij te wonen? Geef daarnaast aan of je liever op vrijdag of op zaterdag wil deelnemen
3. Jouw werk; stuur ons een selectie van theaterteksten en werkplannen, concepten en ideeën voor nieuwe projecten. Minimaal 1.500 en maximaal 10.000 woorden. Je moet dit zeker niet speciaal voor deze gelegenheid maken: stuur wat je nu op je laptop hebt en steek er niet al te veel tijd in. Het gaat om een inhoudelijke kennismaking en geen pitch

Aanmelden

Aanmelden kan tot dinsdag 14 februari 2023, 12:00 ’s middags. Stuur een email met één bijlage waarin bovenstaande punten samenkomen naar schrijvers@theaterbellevue.nl.

Je hoort uiterlijk vrijdag 4 maart van ons of je geselecteerd bent. De zoeklichtsessies worden georganiseerd door De Brakke Grond en Theater Bellevue, in samenwerking met Vlaams-Nederlands Huis deBuren. 

Vragen?

Heb je misschien wat vragen? Of wil je wat bespreken? Stuur dan een mailtje naar schrijvers@theaterbellevue.nl

SCRATCH NIGHTSinfo volgt later

 

Vragen?

Heb je misschien wat vragen? Of wil je wat bespreken?
Stuur dan een mailtje naar schrijvers@theaterbellevue.nlhet Prins Bernhard Cultuurfonds | dioraphte