Toneelschrijven

“Dus ik mag gewoon schrijven zoals ik praat? Echt? Zoals ik, ik bedoel echt ik, praat?  Met uh’s en, like, Engelse woorden?”  
Anna, deelnemer  Write me a story 

Theater Bellevue is hét toneelschrijfhuis voor jongeren. Bij ons kun je terecht voor een kennismakende workshop, verdiepende lessenserie of talentontwikkelingstraject.  

De toneelschrijfprojecten van Theater Bellevue koppelen toneelspelen aan het toneelschrijven: begin met het vertellen van een verhaal, improviseer een Break-up scène of speel een personage. En zet wat je op de vloer vond om in een toneeltekst.  

"Op een enthousiasmerende no-nonsense manier werden mijn leerlingen aan het schrijven gezet. De opdrachten zijn enerzijds toegankelijk, en dagen anderzijds uit tot creativiteit. Normaal gesproken is er in de les weinig ruimte voor het ontwikkelen van eigen toneelteksten, deze workshop was een zeer waardevolle toevoeging!"
Christiaan den Dulk, docent theater, 4e gymnasium Amsterdam

Workshop Toneelschrijven 

In deze workshop van 1,5 uur werken leerlingen op een dynamische en enthousiasmerende toe naar een eigen scene. Ze geven hiervoor een eigen ergernis vorm in een personage (bijvoorbeeld De Laatkomer, De Twijfelaar) en zetten zichzelf als personage daar tegenover (maar dan wel de versie van jezelf die alles zegt wat hij/zij denkt).

Bewerken van een klassieker

"Ik voel me alsof de straten zijn gemaakt van de zolen van Nike Air Max"
Lieve, vrij naar Shakespeare

In deze korte lessenserie zetten we leerlingen aan om op brutale wijze een klassieke tekst (Shakespeare, Griekse Tragedie) te bewerken. Ze schrappen alles wat ze stom/saai/irritant vinden aan de tekst en veranderen het in iets waar ze wel gelukkig van worden. In een taal die resoneert met henzelf. 

Write me a story - Lessenserie Toneelschrijven 

“[onze] studenten hebben op toegankelijke en in een zeer aansprekende vorm leren schrijven voor theater. Resultaat is een tekstboek bomvol hedendaagse, grootstedelijke, rauwe en authentieke teksten van de hand van jonge mbo-ers" 
Docent PACT+ Theater 

Theater Bellevue ontwikkelt samen met scholen lessenseries toneelschrijven. We zoeken hier altijd de aansluiting met het curriculum en de vraag van de school. Een succesvol voorbeeld is het project Write me a story dat we met het mbo PACT+ Theater ontwikkelden.   

Lees de prachtige teksten die voortkwamen uit Write me a Story:
De Stad 2021
ALBATROSSEN LEVEN VAAK APART 2022
ER ZAT EEN MATIGE HOEVEELHEID PARMEZAANSE KAAS OP MIJN SPAGHETTI
 2022

Bellevue Junior Schrijvers  

De eerste editie van Bellevue Junior Schrijvers is inmiddels afgerond. In dit talentontwikkelingstraject krijgen de jonge talenten een half seizoen lang workshops toneelschrijven en bezoeken ze samen voorstellingen. Ze werken toe naar eigen toneelteksten die door professionele acteurs in Theater Bellevue werden gepresenteerd op zondag 3 juli 2022.

Volg de Junior Schrijvers '22 hier

Meedoen met een volgende editie? Rond de herfstvakantie van 2022 is er een nieuwe selectieronde. Neem voor meer informatie contact op met Nico (nico@theaterbellevue.nl).