foto Lillie Weinstein

(T)HUIS door Junadry Leocaria

Junadry Leocaria is een opvallende verschijning in het Nederlandse Urban danscircuit. Ze begon haar carrière bij ISH Dance Collective en Don’t Hit Mama. Danslegende Archie Burnett, hielp haar de kunst van het waacken te verfijnen. Bij het ontwikkelen van haar kenmerkende stijl, is Leocaria’s kennis van Curaçaos immaterieel erfgoed van grote invloed. Dit komt tot uiting in haar bekroonde korte film Imprenta (2021) en haar solo Ta(m)bu (2018) en de theaterversie van Sugar Coated (2017). 

“Als je je geschiedenis kent, weet je wie je bent. Je moet weten waar je vandaan komt,” deze boodschap speelde een belangrijke rol in jouw eerste solovoorstelling Ta(m)bu. Was dit voor jouzelf een zoektocht en wat heeft dit jou gebracht?

Je geschiedenis kennen en weten waar je vandaan komt kan naar mijn mening kracht geven. A sense of belonging”. Weten wie je mensen zijn, je cirkel, de verhalen en legendes van zij die jou voorgingen.  Als geboren Curaçaoënaar is het merendeel van mijn geschiedenis compleet verloren gegaan tijdens de trans-Atlantische mensenhandel. Het liet een leegte achter die nooit gevuld zal worden. 

Dankzij de technologie van nu heb ik kunnen achterhalen waar mijn DNA vandaan komt, de uitkomst daarvan is Oceanië, Zuid-Azië, Europa, Meso-Amerika en natuurlijk Afrika. Weten dat ik van alle uithoeken van de wereld kom heeft me op een bijzondere manier rust gebracht. Ik ben een wereldmens.

Jouw nieuwe stuk Mi Alma, Papiaments voor Mijn Ziel, gaat over jezelf helen en (opnieuw) uitvinden. Is dit voor jou een volgende stap hierin? 

Als mens krijg je de kans om jezelf constant opnieuw uit te vinden. Vasthouden aan wat werkt en proberen te leren van wat beter kan. Loslaten van hetgeen dat je niet vooruithelpt. Want we moeten vooruit!
Al mijn werk is aan elkaar verbonden, zo ook Mi Alma aan Ta(m)bu. Ik ben constant opzoek naar manieren om mezelf te helen en probeer via mijn werk het publiek een mogelijkheid te bieden om mee te gaan op die reis. 

Is het weten wie je bent en waar je vandaan komt volgens jou van belang om je ergens thuis te kunnen voelen?

Weten waar je vandaan komt draagt zeker bij aan weten waar je thuis is, waar je hart ligt. Uiteindelijk is het een gevoel, en ligt het aan je capaciteit om te connecten met mensen, de natuur/cultuur van het land waar je je bevind. Ik heb veel gereisd in mijn leven en ben tot de ontdekking gekomen dat een stuk land niet hoeft te bepalen of ik me thuis voel of niet. Een voor mij mooie manier om te accepteren dat ik nooit precies zal weten waar ik vandaan kom.

Waar of bij wie voel jij je thuis?

Thuis is waar ik mezelf kan zijn, waar rust, liefde, plezier en oprechtheid huist. Waar water stroomt, en bloemen bloeien, waar men elkaar in hun waarde laat. Thuis is waar er ruimte is om als mens alleen en samen te groeien. Thuis is veel lachen maar samen huilen als het moet. Thuis is community. 

Mi Alma

Junadry Leocaria & Richard Kofi / Korzo

vr 13 okt - zo 15 okt
van 11