Smoezen met... Tarik Moree, Laura de Geest en Daniël ’t Hoen

De tijd dat je trouwt met iemand uit het dorp en met gezonde tegenzin een weg baant naar het einde van je leven is voorbij. Tarik Moree, Laura de Geest en Daniël 't Hoen kijken om zich heen en zien een liefde die faalt. Met hun voorstelling La Tendre Guerre (De Zoete Oorlog) zoeken zij naar antwoorden op vragen als "wat is liefde" en "hoe heb je lief". Dit is deel één van een drieluik; over 10 jaar zullen de jonge theatermakers opnieuw de balans opmaken en volgt het tweede deel.

Hoe is de samenwerking tussen jullie drieën ontstaan?
Laura: We kennen elkaar van de Toneelacademie Maastricht, maar dit is onze eerste samenwerking. 

Daniël: Ik weet nog wel dat we twee jaar geleden met elkaar in een café zaten en we onze eerste “werkmeeting” hadden. Er is een polaroid gemaakt die avond, Tarik zal hem nog wel hebben, toen keken we nog gelukkig haha.

Laura: Ik wilde al langer een voorstelling maken over de liefde en heb daar toen Tarik en Daniël bij gevraagd. Aangezien Tarik en ik nogal tegengestelde visies hebben op dit onderwerp, leek het spannend om samen op de vloer te staan. Ik heb Daniël gevraagd om ervoor te zitten en ervoor te zorgen dat we elkaar niet vermoorden.

Tarik: Daniël is de regisseur en Laura en ik de spelers, maar we maken gedrieën als collectief. We schrijven, herschrijven en bepalen samen wat de voorstelling uiteindelijk wordt.  

Helpt het daarin dat jullie elkaar al langer kennen?
Daniël: We kunnen het nodige bij elkaar losmaken, verbaal gezien, maar het voelt zo veilig dat alles gezegd kan worden. Misschien door de lange vriendschap of omdat we vertrouwen hebben in elkaars makerschap en kwaliteiten… In elk geval kunnen daardoor lelijke en moeilijke dingen gezegd worden. Dat vind ik over het algemeen alleen maar goed. No nonsens.

Waarom een voorstelling over de liefde?
Laura: Omdat ik het gevoel heb dat er veel over geschreven wordt, maar over 'kleine' liefdesgeschiedenissen; tussen 2 personen. Het gaat niet over de liefde zelf. Wij willen graag de grootsheid van dit onderwerp aanvallen. 

Wij zijn alle drie kinderen van een generatie die voor het eerst massaal ging scheiden. Wij vallen tussen het falen van de monogamie en het breken van de illusie van vrije liefde. Ik denk dat er een enorme drang leeft om het beter te doen, anders te doen, maar we weten niet precies hoe. 

Daniël: Het is een tijdperk van de ultieme zelfontplooiing en vrijheid. We kunnen alles, we mogen alles, maar waar gaat dat nu precies heen? 

Tarik: We zitten overal tussenin en zien iedereen rond ons zoeken naar antwoorden. Misschien kunnen we die vinden, misschien zijn ze er niet. Maar bovenal kunnen en moeten we een poging wagen.

Hoe pakken jullie dit aan?
Laura: We proberen juist vanuit dat onvermogen twee mensen, met tegengestelde visies op de liefde, elkaar te laten vinden. Wij hebben gekozen voor een vorm waarin de twee personages recht tegenover elkaar komen te staan in een gevecht. Een zoete oorlog.

Tarik: We vervlechten hierin onze eigen liefdesgeschiedenis met die van onze omgeving en die van de wereld. 

Daniël: We hebben interviews gehouden met een twintigtal mensen, voorbeelden verzameld vanuit de literatuur- en toneelgeschiedenis, uit filosofische uiteenzettingen…

Laura: Alles wat er gezegd is gebruiken we als munitie om elkaar te bevechten. In een poging om begrip te krijgen en de ander te begrijpen.

Wat hopen jullie het publiek mee te geven?
Tarik: We willen mensen zich ergens in laten herkennen en zich laten verwarmen aan het gevecht van twee twintigers die het misschien ook allemaal niet weten maar het desondanks toch blijven proberen.

Laura: Juist in deze tijd van sociale versnippering en het onvermogen om elkaar aan te raken willen we een realistische blik geven op de liefde die tegelijkertijd hoopvol is. Een ode aan de onmogelijkheid van de liefde en de romantiek van het blijven proberen. 

Daniël: Het eeuwige geworstel met onze grootst mogelijke verslaving.

La Tendre Guerre gaat binnenkort op tournee en is van 2 t/m 10 maart te zien in Theater Bellevue.
Meer info en kaarten: theaterbellevue.nl/latendreguerre