Hatta & De Kom

Theater na de Dam / Orkater / Sir Duke
''De actrices zijn vrijheidsstrijders van hun eigen verhaal geworden'' ★★★★ Theaterkrant
wo 2 mei - za 12 mei

Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. www.theaternadedam.nl
 

In een muzikale en ritmische theaterdocumentaire duikt Orkater / Sir Duke in de geschiedenis van haar diaspora en brengt de vergeten verhalen van twee overzeese verzetsstrijders tot leven.

Met Caribische klanken en de mysterieuze sound van Indonesië neemt Orkater/Sir Duke het publiek mee op reis naar het vooroorlogse koloniale Holland, waarin de Surinaamse Anton de Kom en de Indonesische Mohammed Hatta strijden voor zelfstandigheid van hun land. Tijdens een verblijf in Nederland in de jaren twintig kruisen zij elkaars pad. Die ontmoeting brengt hen tot een gezamenlijk gedachtegoed dat een bron van inspiratie bleek voor het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hatta & De Kom is een samenwerking tussen Orkater, Theater na de Dam en Theater Bellevue en is van 2 t/m 10 mei 2018 in Theater Bellevue te zien.

Hatta & De Kom is het vervolg op Anton & Anton dat vorig jaar tijdens Theater na de Dam gepresenteerd werd. Op uitnodiging van Theater na de Dam werkt Orkater/Sir Duke dit onderzoek uit tot een voorstelling over verzet, loyaliteit en broederschap.

Op 4 mei is de officiele Theater na de Dam programmering, en is de voorstelling om 21:00u te zien in de Grote Zaal.

BELLEVUE EXTRA

In de benedenfoyer van Theater Bellevue om 20.00 uur de uitzending van de Nationale Dodenherdenking rechtstreeks te volgen.

Muzikale theater-documentaire

Credits

tekst Esther Duysker
regie Nita Kersten
spel, muziek Francesca Pichel, Dionne Verwey, Gery Mendes, Vernon Chatlein
regiebegeleiding Gijs de Lange
muzikale leiding Gery Mendes
dramaturgie Loulou Sjerps