Robert Benschop

Giovanni's Room

Ryan Djojokarso / Korzo producties
Dansvoorstelling naar het beroemde boek van James Baldwin
di 30 okt 20:30 - 21:30
  • di 30 okt
    20:30 - 21:30
    Dans op Dinsdag
    Grote Zaal

Als één van de belangrijkste schrijvers in de 20e eeuw, stelde James Baldwin belangrijke raciale en seksuele misstanden aan de kaak. Choreograaf Ryan Djojokarso liet zich inspireren door zijn boek Giovanni’s Room (1956).

De Amerikaanse David staat op het punt te trouwen met Hella, maar wordt in Parijs hevig verliefd op de Italiaanse Giovanni. We volgen David in de nacht voorafgaand aan de meest afschuwelijke morgen van zijn leven, waarin zijn geliefde er niet meer zal zijn. Er ontvouwt zich een dans waarin zachte intimiteit, mannelijke kameraadschap, seksuele spanning en alles verterende zelfhaat om voorrang strijden. Wat gebeurt er met je, wanneer je zo bang bent dat je niet meer lief kunt hebben?


“His touch could never fail to make me feel desire; yet his hot, sweet breath also made me want to vomit.”
uit: Giovanni’s Room, James Baldwin (1956)

Wat gebeurt er met je, wanneer je zo bang bent dat je niet meer lief kunt hebben?

Credits

choreografie Ryan Djojokarso
performance Christaan De Donder, Miguel do Vale, Gerty Van de Perre
muziek Jorg Schellekens, Gerty Van de Perre
geluidsontwerp Jorg Schellekens
dramaturgie Peter Anthonissen
advies Bram Jansen
licht- en decorontwerp Ate Jan van Kampen
decorbouw Edwin Kolpa
teksten uit Giovanni’s Room, James Baldwin (1956)
stem Arthur Rosenfeld
met dank aan Nathalie Décory, Eline Hocqué 

Giovanni’s Room is een Korzo productie.

Meer over de makers

Ryan Djojokarso (Suriname, 1983) werkte na zijn afstuderen aan Codarts/Rotterdamse Dansacademie als danser met verschillende choreografen waaronder Itzik Galili, Liat Waysbort, Erik Kaiel, Keren Levi, Ugo Dehaes, Itamar Serussi en Tabea Martin. Sinds 2012 ontwikkelt hij zich als choreograaf, deels in samenwerking met theaterregisseur Bram Jansen. Ryan werkt vanuit een thema dat een reeks voorstellingen met elkaar verbindt. Zo maakte hij voor Korzo’s talentontwikkellingsprogramma Voorjaarsontwaken in 2013 het duet Balts, het eerste in een serie over een jong, ongetrouwd koppel. Balts werd bekroond met een Critici Prijs in Hannover, een prijs voor de beste danser (Mayke van Kruchten) bij CICC in Kopenhagen en de eerste Berner Tanzpreise. In deze reeks verschenen daarna Nomophobia (CaDance 2015), On Hold (Voorjaarsontwaken 2016) en FINAL (Conny Janssen Danst, 2016). In 2014 startte hij samen met Bram gestart met een serie voorstellingen over sport en spel. Dit resulteerde in de jongerenvoorstellingen Tanz ist auch sport (DOX) en SPEED (Crosstown/Korzo) en Jij bent ‘m! (CaDance 2017) voor kinderen. In samenwerking met DOX & fABULEUS maakten Ryan en Bram Alleen de grootste nabijheid, vrij geïnspireerd op een roman van Goethe uit 1809. Ryan werd in 2017 genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek en won hij – samen met Astrid Boons en Sabine Molenaar – de BNG Bank Dansprijs voor beloftevolle choreografen. Eind 2017 werd bekend dat hij de Nieuwe Makersregeling van het Fonds Podiumkunsten toegewezen heeft gekregen. Samen met Korzo, Scapino Ballet Rotterdam en het Zuiderstrandtheater kan hij zich hiermee de komende tijd verder ontwikkelen als choreograaf.
 

Korzo producties is één van Nederlands grootste dansproducenten voor jonge en toonaangevende choreografen. Al 30 jaar is het een naam die verbonden is aan de nieuwste generatie dansmakers en aan initiatieven die de Nederlandse dans van een nieuwe impuls voorzien. De producties van Korzo duiken dan ook regelmatig op in de programma’s van de Nederlandse theaters en schouwburgen. Eén van de visitekaartjes van Korzo producties is het tweejaarlijkse CaDance Festival voor moderne dans. Ook maakt het danshuis naam met evenementen als Voorjaarsontwaken, Here we live and now en DansClick. In het Korzo theater, met als thuisbasis Den Haag, is het hele jaar door het nieuwste choreografietalent te bewonderen. Bij Korzo zetten beginnende dansmakers hun eerste stappen zetten en brengen gerenommeerde choreografen hun nieuwe voorstellingen in première. Korzo producties presenteert choreografen die niet alleen nu, maar ook in de toekomst een aanwinst voor de Nederlandse dans zullen zijn.