Annaleen Louwes

Kras

Toneelschuur Producties / Paul Knieriem
"Voortreffelijk spel in Knieriems krachtige afscheidsvoorstelling." ★★★★ Trouw
di 18 dec - za 22 dec

Paul Knieriem neemt op spectaculaire wijze afscheid bij Toneelschuur Producties met een groot ensemblestuk. Gespeeld door een achtkoppige cast met o.a. Marlies Heuer, Malou Gorter, Keja Klaasje Kwestro, Tjebbo Gerritsma en Jan-Paul Buijs. Na Troje Trilogie kiest hij opnieuw voor een Nederlandse toneelklassieker: Kras (1988). Een stuk geschreven door Judith Herzberg, die op 29 november jl. de Prijs der Nederlandse Letteren ontving.

Elke nacht haalt een insluiper het hele grachtenpand van Ina, een gescheiden vrouw van tegen de 70, overhoop. Er wordt wonderlijk genoeg niets vermist. Is er wel sprake van een inbraak? In ieder geval krijgt Ina nu elke dag haar kinderen te zien: de ongetrouwde dochter Do die altijd voor iedereen klaar staat en dat wil weten ook; de zoons William en Theo die huwelijksproblemen hebben en de jongste zoon Manfred die zich druk maakt over het milieu en wat alles kost. Over hun moeder maken zij zich geen echte zorgen, daarvoor zijn ze te zeer vervuld van hun eigen problemen.


 IN DE PERS
 

"Voortreffelijk spel in Knieriems krachtige afscheidsvoorstelling." ★★★★ Trouw

"Paul Knieriem had voor zijn afscheid bij Toneelschuur Producties geen beter slotakkoord kunnen componeren." Keuze van de redacteur - Theaterkrant

"Marlies Heuer speelt fenomenaal in ensemblestuk Kras." Haarlems Dagblad

"Er wordt smeuïg gespeeld door de fijne, achtkoppige cast […] fenomenale adaptatie van Marlies Heuer." Parool

"Marlies Heuer levert een prestatie die een nominatie voor een toneelprijs waardig is."★★★★ 8WEEKLY


 BELLEVUE EXTRA 

Inleiding door Jaïr Stranders op 18, 19 en 20 december om 19:45 uur

Jaïr Stranders is een goede kennis van Judith Herzberg en zeer betrokken bij haar werk. Niet voor niets hielp hij Arnon Grunberg bij zijn stuk over Herzberg voor Groene Amsterdammer. “De consigliere van de schrijver”, noemde Grunberg hem; vertrouweling en raadgever. Wij kunnen ons geen betere inleider wensen.

Paul Knieriem had voor zijn afscheid bij Toneelschuur Producties geen beter slotakkoord kunnen componeren." Theaterkrant

In november gaat in Haarlem een volgens ons niet minder dan een fonkelende, rake, moderne toneelklassieker in première: Judith Herzbergs Kras, in de opvoering van Toneelschuurproducties.

Volkskrant - cultuurtips voor najaar 2018

Credits

regie Paul Knieriem
tekst Judith Herzberg
met Samora Bergtop, Jan-Paul Buijs, Tjebbo Gerritsma, Malou Gorter, Marlies Heuer, Piet Kooij, Keja Klaasje Kwestro, Lindsay Zwaan

Meer over de makers

Paul Knieriem over Kras
"Ik vind Judith Herzberg één van de grootste toneelschrijvers van ons taalgebied. Zij weet met hele alledaagse taal een ongekend poëtische wereld op te roepen, die zowel geestig en herkenbaar als zeer pijnlijk is. In haar dialogen komt alles via een omweg ter sprake. De personages lijken alleen maar te praten om de (pijnlijke) stilte te vullen. Enerzijds is het heel alledaags, anderzijds gaat het over grote thema’s. Maar die worden licht verteld."


Judith Herzberg over haar werk
"Uiteindelijk gaan zowel mijn gedichten als mijn toneelstukken misschien vooral over hoe stom alles in de wereld is geregeld, hoeveel misverstanden er bestaan, hoe verkeerd alles altijd weer uitpakt, maar ook hoe grappig alles is. Hoe goed bedoeld het vaak ook is, mensen doen elkaar toch maar de raarste dingen aan."