Foto: Randy Fokke

Het laatste gesprek

Gehring & Ketelaars
Een bureaucratische ontsporing
wo 20 feb en do 21 feb

Het laatste gesprek is een gesprek tussen een doorgewinterde functionaris en een cliënt die van haar afhankelijk is. Hoe gaan beide partijen om met de speelruimte tussen de regels?

Een cliënt en een functionaris zitten tegenover elkaar in de kale ruimte van Het Instituut. De uren tikken weg. Wat begint als een standaard bureaucratische afhandeling, verandert in een kafkaësk labyrint.

Gehring & Ketelaars geeft in Het laatste gesprek vorm aan een angst die voor iedereen herkenbaar is en voor miljoenen mensen werkelijkheid: dat je niet vrij bent om je eigen weg te gaan, maar dat een ander mens over jou beslist.

De voorstelling is gebaseerd op gesprekken met cliënten en functionarissen en speelt ook bij bureaucratische instanties waar G&K haar onderzoek deed.


 BELLEVUE EXTRA 

Op 20 februari, na afloop van Het Laatste Gesprek, geeft Arjan Widlak van de Kafkabrigade een interactief mini-college over bureaucratie.De Kafkabrigade is opgericht om overbodige en disfunctionele bureaucratie op te sporen en aan te pakken.


 IN DE PERS
 

"Voor iedereen die weleens bij een loket heeft moeten verschijnen, is het een herkenbare nachtmerrie. In de theatervoorstelling Het laatste gesprek tonen actrices Anne Gehring en Vera Ketelaars precies zo’n nachtmerrie, maar dan extremer, absurder. Theater op zijn kafkaiaans." Volkskrant

"Dat is het uitgangspunt voor Gehring en Ketelaars: het moment dat de werkelijkheid verdwijnt achter die ondoordringbare muur van regels en wetten." Theaterkrant
 

Wat als je niet vrij bent om je eigen weg te gaan, maar een ander mens over jou beslist?

Credits

van, met Anne Gehring, Vera Ketelaars / Emma Pelckmans
regie Belle van Heerikhuizen
tekst Vera Ketelaars
compositie Mark Nieuwenhuis
lichtontwerp, techniek Eddy Konijn
decor Ruben Wijnstok
kostuums Maartje Prins
zakelijke leiding Tamara Keasberry / Bureau tamtam
PR, marketing Lonneke van Eden / Bureau tamtam
grafische vormgeving Es&Zn- Esther de Boer
foto Randy Fokke
verdiepingsprogramma Arjan Widlak (Kafkabrigade)
met dank aan UWV Amsterdam, Vluchtelingen in de knel, IND, DT&V, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Wow, An Kramer

Het laatste gesprek wordt mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Stichting Melanie, Normafonds, Lirafonds

Meer over de makers

Anne Gehring en Vera Ketelaars vormen samen Gehring & Ketelaars, waarmee ze vanuit een persoonlijke fascinatie maatschappelijke thema's aansnijden. Hun voorstelling Sexiety (2016/2017) onderzocht nieuwe manieren om over seksualiteit te spreken. De voorstelling was een Oerolhit, werd lovend door de pers ontvangen en genomineerd voor de Seks Media Prijs.