Gijsbreght van Amstel

Dood Paard / Theater Bellevue
Bellevue Lunchtheater
wo 23 dec - zo 3 jan

Een treurspel over de ondergang van de stad van Joost van den Vondel (1638) - exclusief te zien tijdens de kerstvakantie in het Bellevue Lunchtheater.

In de late middeleeuwen was Gijsbreght heer van Amsterdam. De stad werd een jaar lang belegerd door de omliggende dorpen onder leiding van de Kennemers en de Waterlanders omdat Gijsbreght betrokken zou zijn bij de moord op Floris V. Een moord gepleegd om de verkrachting van zijn nicht Machteld, de schone bloem van Velzen, te wreken. 

Op de ochtend van 23 december zijn de vijandelijke soldaten voor de stadspoorten onverwacht verdwenen, om onverklaarbare redenen hebben ze het beleg opgegeven. Voor de stad ligt alleen nog ’t Zeepaerd, een met hout beladen schip dat overhaast verlaten lijkt….

Geheel in traditie, sinds 1641, wordt Gijsbreght van Amstel rond kerst en oud & nieuw opgevoerd. Jorn Heijdenrijk en Manja Topper spelen alle veertien rollen in dit bijna vierhonderd jaar oude stuk over bedrog, wraak en geweld in een virtuose bewerking van Carel Alphenaar. Met live muziek van luitist Israel Golani.

 COLUMN 

VONDELS EEUWIGE HOUDBAARHEID
Carel Alphenaar over zijn bewerking van Gijsbreght van Amstel

De Gijsbreght van Amstel heeft meer dan 350 jaar dienst gedaan in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Het is de enige Nederlandse klassieker en veel mensen kennen een paar regels uit dit stuk. Het is geschreven in alexandrijnen, dat betekent dat je per regel zes maal in je handen kunt klappen – als je gevoel voor ritme hebt. Als een acteur de zinnen niet goed indeelt en niet goed begrijpt, kan hij met alexandrijnen een menigte wakkere scholieren binnen vijf minuten in een diepe slaap brengen... 

Lees de volledige column hier

Een treurspel over de ondergang van de stad

Credits

van, met Jorn Heijdenrijk, Israel Golani, Manja Topper, Michael Yallop 
bewerking Carel Alphenaar
een samenwerking van Dood Paard en Theater Bellevue

Meer over de makers

Carel Alphenaar is een veelzijdig dramaturg, toneelschrijver en vertaler. Hij werkte o.a. met De Balie, Het Nationale Ballet, Conny Janssen Danst en componisten als Willem Jeths en Theo Loevendie. Als artistiek leider was hij 21 jaar verbonden aan Toneelgroep Centrum, dat gehuisvest was in Theater Bellevue. Het gezelschap stimuleerde Nederlandse toneelschrijvers, een traditie die is voortgezet in het Bellevue Lunchtheater.