Geschoffeerd. Belarus

Het Nationale Theater / Frascati Producties / ArtEZ
Online lezing
ma 23 nov - di 24 nov

Als steun voor de opstand in Wit-Rusland lezen organisaties over de hele wereld de toneeltekst Insulted. Belarus(sia) / Geschoffeerd. Belarus. die toneelschrijver Andrei Kureichik te midden van de demonstraties schreef.

 ma 23 nov  
Het Nationale Theater (livestream) - 20:00 uur

 di 24 nov
Frascati Producties (livestream) - 19:00 uur
Toneelschool ArtEZ (livestream) - 19:30 uur

Sinds de verkiezingen van afgelopen augustus gaan in Wit-Rusland grote groepen mensen de straat op om te protesteren tegen het bewind van Aleksandr Loekasjenko. De demonstraties worden gewelddadig de kop ingedrukt, maar de geest van de vreedzame revolutie lijkt niet te stoppen. Te midden van de demonstraties schreef de Belarussische toneelschrijver Andrei Kureichik een vlammende toneeltekst, Insulted. Belarus(sia), waarin hij documentaire teksten en ooggetuigenverslagen vermengd tot een theatraal verslag ‘from the battle grounds’.

Vrijwel direct na zijn voltooiing is de tekst vanuit het Russisch naar het Engels vertaald door een vriend van Kureichik. De vertaling wordt nu over de hele wereld gelezen, live en online, als steun voor de opstand in Wit-Rusland. Met dank aan Stichting Melanie en Het Nationale Theater is de tekst nu ook vertaald naar het Nederlands en sluiten we aan bij de wereldwijde leesbeweging.

"Bellevue zet zich in voor toneelteksten en theaterauteurs, daarin zitten de verhalen die ons vandaag iets te vertellen hebben en klinken de stemmen die ons het meeste aanspreken. Wij zijn heel benieuwd naar de live-stream-lezingen en bevelen die dan ook van harte aan."
Tom Helmer, dramaturg Theater Bellevue

Het Nationale Theater, Frascati Producties en ArtEZ sluiten aan bij wereldwijd theaterleesproject voor Belarus

Credits

tekst Andrej Kureichik
vertaling Maaike van Rijn
met dank aan Stichting Melanie

Het Nationale Theater
cast Mariana Aparicio Torres, Bram Coopmans, Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen, Betty Schuurman, Joris Smit, Stefan de Walle 

Frascati Producties
cast Viktor Griffioen, Niek van der Horst, Anneke Sluiters, Tibor Lukacs, Jesse Mensah, Marijn Prakke, Eva Zwart

ArtEZ Toneelschool / Docent Theater
cast Remy Meeuwsen, Sytze Bouma, Tim van der Molen, Esther van Steenis, Nina de Wringer, Hannah Vrijenhoek, Joppe Klein