Foto: Frank Ruiter

Tot hier en niet verder

Jasper van Kuijk
di 8 mrt - do 10 mrt

Jasper van Kuijk heeft een jaar op het Zweedse platteland doorgebracht. Maar om nou te zeggen dat dat hem milder heeft gemaakt, nee. Als alles schreeuwt om verandering, is redelijkheid dan nog wel het juiste antwoord? Jasper vraagt het zichzelf hardop af in Tot hier en niet verder. 

In deze nieuwe voorstelling fileert hij weer met vrolijk cynisme zijn en onze ‘beschaving’. En net zoals in zijn columns in de Volkskrant gaat dat met de voor Jasper zo kenmerkende mix van inhoud en humor. Lachen met het mes op tafel.

In voorjaar 2021 verscheen bij uitgeverij Querido Bonusland, op basis van de columns over Jaspers belevenissen in Zweden die 2019 en 2020 te lezen waren in de Volkskrant. Zijn vorige voorstelling Janus is te zien op Netflix.

Column Jasper van Kuijk

In het maandprogramma van Theater Bellevue verscheen het column van Jasper van Kuijk. Hierin vertelt hij over hoe hij zijn eerste voorstelling na tweeëneenhalve maand niet te kunnen optreden ervaren heeft. Lees hier zijn column.

Radiofragment 

Zaterdag 13 november was Jasper te gast in het radioprogramma Spijkers met Koppen op radio 2 om over Tot hier en niet verder te praten. Je kunt het gesprek hier beluisteren.

Van Kuijk is de man van een vlijmscherp inzicht waar hij een sausje vriendelijke humor overheen schenkt en dat voelt weldadig aan.

Theaterkrant

"Scherpzinnige Van Kuijk ontleedt de excuusjes die verandering in de weg staan. Op meeslepende wijze grapt en vertelt hij over de menselijke onmacht om te veranderen." ★★★★ NRC

Meer over de makers

Jasper van Kuijk is cabaretier en columnist. In de Volkskrant schrijft hij de column Hoe moeilijk kan het zijn?, waarin hij denkfouten in hedendaags ontwerpen fileert en eerder ook een serie over het (tijdelijke) verblijf verblijf met zijn gezin in Zweden. Op basis hiervan verscheen in juni 2021 bij Querido het boek Bonusland. Momenteel staat hij in de theaters met zijn vijfde avondvullende voorstelling Tot Hier En Niet Verder.

Jasper is regelmatig te horen als Spuit 11 bij het Radio 1-programma Spraakmakers en was eerder columnist voor Radio EenVandaag, De Ingenieur en NRC. Ook schreef hij mee aan het satirische tv-programma Koefnoen.

Jasper won zowel de jury- als de publieksprijs tijdens Cameretten 2010 en ontving in 2014 het Stijgend Applaus Stipendium. Eerder maakte hij deel uit van de 11-mans cabaretformatie Delfts Blok, waarmee hij in 2001 het Groninger Studentencabaretfestival won.