double bill: Mambo/Het Verbrande Huis

Princess Isatu Hassan Bangura/Bodil de la Parra
Keti Koti
do 30 jun 20:00 - 21:15
  • do 30 jun
    20:00 - 21:15
    Grote Zaal

Double bill in het kader van Keti Koti

Likeminds / Princess Isatu Hassan Bangura - Mambo
Mambo is een herinterpretatie van een van Afrika's oudste religies, Vodun oftewel Voodoo. Hoewel Vodun vaak wordt geassocieerd met landen als Haïti, is het een West-Afrikaanse religie die in het Caribisch gebied terechtkwam in de tijd van het kolonialisme en de slavenhandel. Deze godsdienst wordt wereldwijd verkeerd begrepen en heeft een negatieve reputatie opgelopen door associaties met het occulte, zwarte magie, mensenoffers, hekserij en satanisme. Zelfs vandaag de dag wordt het gezien als iets dat gevreesd moet worden en onmenselijk is, maar er zit zoveel meer achter deze religie dan je op het eerste gezicht zou denken. Vodun is een onaardse interactie tussen het natuurlijke en het bovennatuurlijke, het is een ervaring die het rationele denken te boven gaat. Mambo zal de uitvoering zijn van de vele gezichten van Vodun.

Deze voorstelling is Engels gesproken.

Via Rudolphi Theaterproducties / Bodil de la Parra - Het Verbrande Huis 
Bodil komt al haar hele leven in Paramaribo, de stad waar haar vader opgroeide. Ze bezocht zijn geboortehuis aan de Zwartenhovenbrugstraat ontelbare keren. Ze maakte kennis met de ongetrouwde tantes Gus en Pop, sliep onder één klamboe met haar neefjes en leerde haar norse Opa, de apotheker R.L. de la Parra, doorgronden. In het huis kookten haar tantes de heerlijkste gerechten. Samen dansten ze op muziek van Lieve Hugo, terwijl ze beneden in ‘de winkel’ klanten te woord stonden. Maar in de nacht van 14 oktober 2012 brandde het huis, onder het toeziend oog van haar familie, tot de grond toe af. Het enige dat restte was de drempel. In één klap was meer dan een eeuw geschiedenis in rook opgegaan.
 
In Het Verbrande Huis wekt Bodil de la Parra het huis en haar bijzondere Surinaamse familie weer tot leven. Een persoonlijk verhaal dat zijn licht laat schijnen op de Nederlands-Surinaamse geschiedenis.

“De la Parra’s ontwapenende eerlijkheid ontroert en verbaast.” NRC
“Relevant, urgent, prachtig verteld en mooi geregisseerd door Wimie Wilhelm” Scènes

(let op: tijdens deze double bill worden fragmenten uit de voorstelling gespeeld)

Keti Koti

Van 29 juni t/m 1 juli slaan Theater Bellevue en Likeminds voor de 2e keer de handen ineen en organiseren een theaterprogramma rondom Keti Koti*, de nationale herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. Met drie double bills, een locatievoorstelling op het Museumplein en op 1 juli in theatercafé de Smoeshaan een gratis heri heri maaltijd, verzorgd door Free Heri Heri For All van KIP Republic.
* verbreek de ketenen

Credits

Credits Mambo

Concept, spel Princess Isatu Hassan Bangura 
Coach Anna Luka da Silva 
Scenografie Isa Kasten

Credits Het Verbrande Huis


Tekst & spel Bodil de la Parra