Foto: Casper Koster

Motherland

Jip Smit
di 13 dec en wo 14 dec

Een fantasy-voorstelling voor volwassenen...

Theatermaker Jip Smit neemt je mee naar een duistere en magische wereld. Een plek waar alles draait om eeuwenoude tradities en rituelen. Hier, op ‘De Eilanden’, worden mannen 80 jaar oud en leven vrouwen maar drie dagen. Maar dan wordt Katinka geboren...

Motherland
vertelt het verhaal van een strijdlustige vrouw die anders is en zich zal verzetten tegen de gevestigde orde. In deze solovoorstelling brengt Jip Smit een ode aan het fantasy-genre en daagt u uit de grenzen van uw verbeeldingskracht te verleggen. Door afstand te nemen van de realiteit kunnen we deze juist beter bekijken en bevragen. Zo komen we er wellicht achter dat ze op ‘De Eilanden’ minder verschillen van ons dan we denken. 

In een verhaal vol zwarte humor, waar Game of Thrones en The Office elkaar ontmoeten, worden actuele thema’s als norm-denken en man/vrouw verhoudingen aan de kaak gesteld. Hierin begeeft ons hoofdpersonage Katinka zich op een gevaarlijke zoektocht naar haar identiteit. Ze zal het kwaad van haar verleden in de ogen moeten kijken, en zich bevrijden van de heersende norm.

Smit's heldhaftigheid grijpt oprecht naar de keel

Theaterkrant

"Het is bijzonder knap dat Smit de clichés tegelijkertijd fileert én van emotionele kracht voorziet." - Theaterkrant

"De voorstelling heeft diepgang, maar ook humor, zwarte humor." - I love theater

“Fantasy, maar wel vermengd met knullige kantoorhumor. En dat op toneel. Noem het gerust een nieuw genre” De Volkskrant

“Jip Smit is een meesterverteller. Ze neemt het publiek moeiteloos mee in een mooi verhaal. Game of Thrones meets feministisch manifest” Jury Amsterdam Fringe 2020

INTERVIEWS

"Actrice Jip Smit maakt fantasy-theater: ‘In kleine details komen hele werelden tot leven"- NRC Handelsblad

"Ik hoop dat het publiek met elvenoren komt" - het Parool

 

Credits

concept, spel Jip Smit
regie Esther Habbema
muziek Ralf Pouw

Meer over de makers

Jip Smit speelde eerder bij Internationaal Theater Amsterdam, Orkater en Stage-entertainment. Ook was ze te zien in de veelgeprezen revue Showponies. Met Motherland maakt ze haar debuut als theatermaker.