Beeld: Anne van Zantwijk

Finalistentournee 2022

Cameretten Festival
di 28 feb - za 4 mrt

De finalisten van Cameretten 2022 trekken langs theaters, poppodia en cultuurcentra om hun (prijswinnende) voorstelling aan jou te tonen. 

Op zaterdag 26 november 2022 werd in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de winnaar van de 56e editie van Cameretten Festival bekend gemaakt. De jury - en de publieksprijs gingen naar Yunus Aktas. Samen met zijn medefinalisten Joey & Dave en Selma Visscher treedt hij op in Theater Bellevue. 

Joey & Dave - Verbrand je vingers niet

Twee broers die na het overlijden van hun ernstig zieke vader maar aan één ding konden denken: daar zit een voorstelling in! Hoe hiermee om te gaan? Moeten ze nu verdrietige foto’s delen? Of juist helemaal stil zijn? Mogen ze er grappen over maken? In deze theatervoorstelling reflecteren Joey en Dave op hun eigen rouwproces en dat van elkaar. Vooral dat van elkaar. Als dat geen leuke avond wordt…

"Joey & Dave zetten met hun programma over de dood van hun vader het publiek meteen op scherp. Het gebruik van de kist als personage is goed bedacht, het toont de creativiteit en
het talent van beide jongens. Joey & Dave brengen energie mee én originele ideeën; het
delen van een bitterbal krijgt een nieuwe dimensie."- juryrapport.

Yunus Aktas - De Kennismaking

Een jongeman die probeert uit zijn comfortzone te stappen, maar merkt dat hij daardoor in situaties belandt waar hij geen controle over heeft. 

"Yunus speelt in zijn programma de underdog, de loser en dat doet hij volgens de jury met
verve. Zijn stijl is onderkoeld, hij oogt ontspannen en volledig in control. Yunus bezit een
groot gevoel voor timing. Zijn grappen vallen stuk voor stuk en zijn verrassend raak. De jury
ziet dat Yunus ervaring heeft als stand-up comedian; het is vakkundig en goed." - juryrapport

Selma Visscher - Ik ben het maar

De in Groningen opgegroeide Selma Visscher leerde al vroeg het lokale mantra ‘nait soezen’. Oftewel: niet zeuren. Dus daarom doet ze dat zeuren nu maar in het theater. Met een doortastende onverschilligheid en sociaal ongewenste liedjes banjert ze de kleinkunstarena binnen. Want als je er nog over kunt zingen, dan valt het allemaal nog best mee.

"De verbindende factor van de voorstelling is Selma zelf. Ze schuwt niets. De jury vindt het
knap dat Selma een bepaalde ongemakkelijkheid durft te laten ontstaan en de anti-climax
inzet als effectief middel. Daar is lef voor nodig". - juryrapport

 

Meer over de makers

Over Cameretten

In 1966 organiseert een groep studenten een cabaretfestival vernoemd naar een plein in hartje Delft. Een succes!  Cameretten Festival groeit uit tot één van de grootste cabaretfestivals van Nederland. 55 jaar later is het festival nog steeds hét platform dat jong cabarettalent herkent, begeleidt en presenteert aan het grote publiek. Laat je verrassen door een nieuwe lichting cabaretiers en zie de topcabaretiers van morgen!

Deze cabaretiers wonnen eerder Cameretten en hebben het pad geplaveid voor de volgende generatie aanstormende talenten: Brigitte Kaandorp, NUHR (Niet Uit Het Raam), Plien en Bianca, Theo Maassen, Teeuwen en Smeenk, Eric van Sauers, Marc-Marie Huijbregts, Klaasen & Sandifort, Ronald Goedemondt, Daniel Arends, René van Meurs, Patrick Laureij, Janneke de Bijl en vele anderen.