Foto: Annaleen Louwes, Esther Noyons

De dappere soldaat

Toneelschuur Producties / Steef de Jong
di 4 apr - zo 9 apr

Wat is het waard om voor te vechten?

Drie vrouwen missen hun mannen, die vechten aan het front. Nadina bezingt haar bewondering en liefde voor haar ‘dappere huzaar’ als plots Bumerli haar slaapkamer binnendringt. Als deserteur en pacifist wil hij ontsnappen aan de strijd. In zijn revolver bewaart hij chocolaatjes in plaats van kogels.

Nadina raakt gecharmeerd van deze ‘kleine chocoladesoldaat’. Zijn eigenzinnige mening over de onzin van oorlog verwart haar. Hij is een deserteur, een lafaard dus. Maar wat betekent het eigenlijk echt om dapper te zijn?

In deze vrolijke, komische operette combineert Steef de Jong op inventieve wijze decor, beeld, tekst, muziek en spel.

Credits

regie Steef de Jong
gebaseerd op de operette van Oscar Straus
libretto Louis van Beek
spel, zang Malou Gorter, Rop Verheijen, Diewertje Dir
decor Steef de Jong
kostuums Steef de Jong, Willy Veen, Petra Swagers 

Meer over de makers

Steef de Jong (1983) is theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar met een grote fascinatie voor het genre operette. Zijn voorstellingen ‘ontvouwen’ zich letterlijk als levensgrote kartonnen pop-upboeken voor de ogen van het publiek. Steef studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en DasArts. In 2014 richtte hij samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op. Dat resulteerde in de voorstellingen Groots en Meeslepend wil ik leven, Ludwig, Straussvogel, De Modern Art Revue (i.s.m. Alex Klaasen), Orfeo, een drama van karton en Sisi Boy en Bloemenduel (samen met Louis van Beek). Voor Ludwig ontvingen zij de Mus, de prijs voor beste voorstelling van Theaterfestival de Parade in 2014, en wonnen zij de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth (Australië) in 2015. Eind 2017 ontving Steef de Mary Dresselhuys Prijs. In 2019 regisseerde Steef samen met Minke Kruyver de jaarlijkse jongerenvoorstelling van Toneelschuur Producties, Starring# 22: Naxos. Zijn eerste Toneelschuur productie Eine Nacht in Venedig stond in de zomer van 2021 in de Schuur Haarlem en Openluchttheater Caprera. 

STEEF DE JONG OVER DE DAPPERE SOLDAAT: “Toen ik deze operette voor het eerst ontdekte in de enorme partij operette-elpees die ik ooit heb opgekocht, werd ik in eerste instantie gegrepen door de muziek. Daarnaast zit er in deze operette, naast het gebruikelijke entertainmentgehalte een dieper thema, een andere blik. Centraal staat de vraag: ’Wat is dapper zijn?’. Dat thema wordt licht, vrolijk en humoristisch behandeld, maar daardoor niet minder betekenisvol. We gaan De Dappere Soldaat maken als een film op toneel. Zonder projector, maar met een magisch scherm dat dubbele bodems bevat.  Ik ben altijd op zoek naar creatieve oplossingen om de kern over het voetlicht te brengen. Hoe speel je orkestmuziek met maar 3 instrumenten of alleen een orgeltje. Hoe speel je als één persoon een groep soldaten. Hoe breng je alle elementen: decor, beeld, tekst, muziek, spelers, verhaal zo samen dat ze, in combinatie met de verbeelding van het publiek, een wereld creëren.”