Foto: Sam Scheuermann

Erosion

Performance collectief ROTOR / Veem House / Schweigman&
Nederlands Theater Festival | winnaar BNG Bank Theaterprijs
wo 7 sep en do 8 sep

Een fysieke voorstelling van performance collectief ROTOR over de mens en zijn omgeving. Nu de balans tussen mens en natuur een kantelpunt nadert, gaan de performers op een poëtische manier in dialoog met een dreigend landschap.

Winnaar BNG Bank Theaterprijs

ROTOR bestaat uit Hidde Aans-Verkade, Koen van der Heijden en Rick Busscher. Het collectief maakt fysieke en beeldende voorstellingen met een poëtische vorm. ROTOR zoekt naar troost in deze schijnbaar zinloze wereld en probeert het leven te vieren door de schoonheid te zoeken in het alledaagse. Vanuit dit perspectief kijkt ROTOR naar onderwerpen zoals de klimaatcrisis, heteronormativiteit, liefde, technologisering en het banale van het dagelijks bestaan.

In de voorstellingen van ROTOR staat het thema herhaling centraal: de voorstellingen eindigen vaak op een punt waarop ze opnieuw zouden kunnen beginnen. Het vertrekpunt van ROTOR is het begrip Kung Fu, een woord dat we kennen van de martial arts. Het betekent, “meesterschap door eindeloze herhaling”. Vanuit dit begrip combineert ROTOR verschillende bewegings disciplines als mime, parkour en breakdance.

ROTOR is onderdeel van het talentontwikkelingstraject van Schweigman& en Huismaker bij Veem House for Performance.

 

Uit het juryrapport

In deze hypnotiserende performance wordt de ronddraaiende beweging afgepeld tot de pure essentie. De performance maakt indruk en nodigt het publiek uit zich over te geven aan de erosie van het bestaan.

Het heeft iets van een zen-oefening

Theaterkrant

"Het heeft iets van een zen-oefening, het eindeloos herhalen, inslijpen, de passen perfectioneren en de spanning in de rug en armen precies goed krijgen zodat ook wij als kijkers het ritme gaan voelen." Theaterkrant

Credits

concept, spel Hidde Aans-Verkade, Koen van der Heijden
creative producer Rick Busscher
scenografie Han Ruiz Buhrs
muziek Krijn Moons
eindregie Loes van der Plicht
techniek Leon Vergouw
kostuumadvies Kevin Pieterse
fotografie Sam Scheuermann
video Vincent van Woerkom
met dank aan Anouk Thijsseling, Lisanne Bovee, Elowise Vandenbroecke, Fabian Santarciel de la Quintana
financieel gesteund door Kickstart Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst

Erosion is een productie van Veem House for Performance in coproductie met Schweigman&