Foto: Eddy van der Laan

Corpus Criolla

KIP Republic
Keti Koti 2024
di 24 okt en wo 25 okt

Als choreograaf met een rijke carrière in Mexico, Cuba, Nederland en Curaçao weeft Faizah, geboren en getogen op Curaçao, moeiteloos verschillende culturele invloeden samen op de dansvloer, waardoor voorstellingen ontstaan die tederheid, toegankelijkheid en gevoeligheid belichamen. Via haar Creoolse lichaamstaal komen kwetsbaarheid, temperament, oneindige, vloeiende circulaire bewegingen en polyritmiek op een natuurlijke manier naar voren in haar hedendaagse ritmische en sensitieve choreografieën.

In 2020-2021 heeft Faizah het Ontwikkelbudget van Amsterdams Fonds voor de Kunst ontvangen voor haar onderzoek Corpus Criolla, oftewel Creolized body Language. Puttend uit haar eigen Creoolse lichaamstaal heeft Faizah diep in de tradities en geschiedenis van de Curaçaose dansvormen gegraven om een eigentijdse danstaal te creëren die diep geworteld is in haar cultuur.

In de avondvullende productie van Corpus Criolla gaat Faizah dieper in op de belichaming en stereotyperingen die deze gecreoliseerde dansvormen met zich meebrengen. Corpus Criolla geeft stof tot nadenken over actuele vraagstukken zoals stereotypering, identiteit, schaamtecultuur, conventies en tradities, koloniale invloeden, sociaal idealisme en het doorgronden van de relatie tussen vorm en inhoud. 

Nagesprek - 24 okt
Iedere avond praat de crew direct na de voorstelling met het publiek na over de voorstelling. Bij ons dus in de Grote Zaal, de plek van de voorstelling. 24 oktwordt het gesprek begeleidt door Xiara Esseboom, lid van de Raad van Toekomst van Theater Bellevue en 25 okt door Spoken Word- artiest Geoffrey van der Ven

Post-Show Discussion - Oct 24th
After the performances, there will be a post-show talk with choreographer Faizah Grootens and Ayra Kip from Kip Republic. These will take place in the Grote Zaal, the performance space). The talk on 24 Oct will be moderated by Xiara Esseboom, a member of Theater Bellevue's future council. The talk on 25 Oct will be moderated bu Spoken Word artist Geoffrey van der Ven

Credits

choreografie Faizah Grootens i.s.m. dansers
dans Annemieke Mooij, Henry Rodríguez, Aaron Faneyte, Justin Brown en Lisa de Faria
dramaturg Ira Kip
muziek Neldrick Martis, Henry Rodríguez, Pierre Lauffer, Selim Haase, Músika Sinfóniko
Antiano - Twents Jeugd Symfonie Orkest
scenografie en kostuumontwerp Eddy van der Laan, Atelier Clement
lichtontwerp Jasper Nijholt
outside eye Nicole Geertruida en Ilgin Abeln
producent KIP Republic
met advies van en dank aan Simone Zeefuik, Gabri Christa, Jocelyn Bergland, Christian Yav, John Leerdam, Arthur Kibbelaar, Stichting Palm Music Foundation en Ayra Kip.
Mede mogelijk gemaakt door: Vriendenloterij, VSBfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds, Bijlmer Parktheater en Likeminds

Meer over de makers

Faizah Grootens
Faizah is afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en het Instituto Superior de Arte in Havana, Cuba. Ze creëerde al meerdere hedendaagse choreografieën voor onder andere Het Zuidelijk Toneel, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Harlekijn danstheater, Compañía Taller Coreográfico de la UNAM, Laleget Danza en in Mexico presenteerde ze naast haar carrière als danseres in samenwerking met Diego Vázquez verschillende programma's, waaronder één met Compañía Nacional de Danza.

Eind 2022 heeft ze haar nieuwste duet While you’re here - Tanten bo t’aki tijdens het programma van Korzo en Nederlands Dans Theater Here we live and Now gepresenteerd. Haar werk was afgelopen jaren onder andere te zien op festivals en in theaters zoals het Palacio de Bellas Artes en Teatro de la Ciudad in Mexico, Chorea International Dance festival in Bratislava, Holland dance Festival, Kalamata Dance Festival, Oriente Occidente en Dansfunk Festival van Skånes Dansteater.

Als danseres heeft ze met verschillende gezelschappen en choreografen gewerkt zoals Laleget Danza, Maurice Causey, Nationale Opera en Ballet/ Itzik Galili, Another Kind of Blue, Harlekijn Danstheater onder leiding van Herman van Veen, GrossDanceCompany, Miguel Rubio en Sine Forma.


KIP Republic
KIP Republic is een creative agency gevestigd in Amsterdam en New York, opgericht door de tweelingzussen Ira en Ayra Kip in 2018. Wij zijn storytellers die culturele kunstprojecten en evenementen produceren en cureren, die gesprekken uitlokken, kritische analyse bevorderen, gemeenschappen opbouwen en... we maken dope kunst! We werken samen met Artiesten, Cultural Leaders, Changemakers en Communities, om een culturele scene te ontwerpen die rechtvaardig, evoluerend en exciting is. Je kunt ons vinden in Amsterdam, in New York of thuis in het Caribisch gebied.