foto Benning & Gladkova

DANS DANS REVOLUTIE

Lisa Weeda, BrotherTill / Theater Bellevue
Theater na de Dam
wo 1 mei - zo 5 mei

In het fictieve land Besulia breekt oorlog uit. De eeuwenoude traditie om te dansen en zo de vijand buiten de deur te houden, lijkt niet meer te werken. De jonge Anna pakt haar telefoon erbij en deelt op social media video's vanuit haar dorp. Ze roept de wereld op: dans de svaboda samoverzjenja, red ons!

In een wereld waar bijna iedereen met elkaar verbonden is en oorlogen en revoluties real-time gedocumenteerd en aan de wereld getoond worden, roept deze jonge bewoner van het kleine dorpje de internationale gemeenschap aan. Ze laat het dorp zien en maakt instructievideos, terwijl de vijand steeds dichterbij komt. Tot die voor de deur staat. 

DANS DANS REVOLUTIE
is een immersieve voorstelling zonder acteurs. Via telefoons, televisieschermen en een voice-over ervaar je de gebeurtenissen in het dorp op een (steeds iets minder) veilige afstand.  
Een indringende theatrale installatie in het hart van de huidige geschiedenis

"Als schrijver met een Oekraïense achtergrond, die al 10 jaar onderzoek doet, kunst maakt en verhalen schrijft over oorlog, ben ik gefascineerd geraakt door hoe 'wegkijken' werkt en vraag ik me af waar daadkrachtigheid en assertiviteit begint als het gaat over oorlog en wat je kan doen om aandacht te blijven vestigen op oorlogs- en conflictgebieden overal ter wereld." Lisa Weeda

DANS DANS REVOLUTIE is zowel een theatrale installatie als een (op research gebaseerde) fictie roman van Lisa Weeda, die in februari 2024 verschijnt.

Credits

concept Lisa Weeda, BrotherTill
tekst Lisa Weeda
geluidsdecor, scenografie BrotherTill

een productie van Theater Bellevue i.s.m. Wintertuin