Dans Dans Revolutie - Lisa Weeda, BrotherTill
foto Benning & Gladkova

Dans Dans Revolutie

Lisa Weeda, BrotherTill / Theater Bellevue
Theater na de Dam
wo 1 mei - zo 5 mei

In het fictieve land Besulia breekt oorlog uit. De eeuwenoude traditie om te dansen en zo de vijand buiten de deur te houden, lijkt niet meer te werken. De jonge Anna pakt haar telefoon erbij en deelt op social media video's vanuit haar dorp. Ze roept de wereld op: dans de svaboda samoverzjenja en red ons!

In een wereld waar bijna iedereen met elkaar verbonden is en oorlogen en revoluties real-time gedocumenteerd en getoond worden, roept deze jonge bewoner van het kleine dorpje de internationale gemeenschap aan. Ze laat het dorp zien en maakt instructievideos, terwijl de vijand steeds dichterbij komt. Tot die voor de deur staat. 

Dans Dans Revolutie
is een theatrale installatie. Via telefoons, televisieschermen en een voice-over ervaar je de gebeurtenissen in het dorp op (steeds iets minder) veilige afstand.  Een indringende voorstelling in het hart van de huidige geschiedenis.

"Als schrijver met een Oekraïense achtergrond, die al 10 jaar onderzoek doet, kunst maakt en verhalen schrijft over oorlog, ben ik gefascineerd geraakt door hoe 'wegkijken' werkt en vraag ik me af waar daadkrachtigheid en assertiviteit begint als het gaat over oorlog en wat je kan doen om aandacht te blijven vestigen op oorlogs- en conflictgebieden overal ter wereld." Lisa Weeda

Dans Dans Revolutie - de roman

Dans Dans Revolutie is zowel een theatrale installatie als een (op research gebaseerde) fictie roman van Lisa Weeda. In haar boek gaat ze in vier welhaast magische verhaallijnen het gevecht aangaat met westsplaining, de machteloosheid van de al negen jaar slepende Russisch-Oekraïense oorlog en de arbeidsmigratie in Europa. Je koopt de roman online, maar ook bij de lokale boekhandel. Bijvoorbeeld hier

Dans Dans Revolutie - op tournee

Na de première in Theater Bellevue zal de installatie op meerdere speelplekken en (literaire) festivals in binnen en buitennland te zien zijn. Houd onze website in de gaten voor de meest actuele speeldata.

 

Dans Dans Revolutie - een avond in De Rode Hoed (Amsterdam)

di 13 feb 2023 | info & kaarten

Hoe reageren we als individuen en maatschappij op langdurige conflicten? Hoe komt het dat onze aandacht verslapt en we gewoon weer instagramvideo’s over avocado’s en yoga gaan kijken? Hoe werkt het met verhalen die worden vergeten? Voor en met de Rode Hoed cureert Lisa Weeda (schrijver) een programma aan de hand van haar nieuwe boek Dans Dans Revolutie. Kunnen we kunst gebruiken om tot de verbeelding te spreken en de aandacht vast te houden?

Credits

concept Lisa Weeda, BrotherTill
tekst Lisa Weeda
geluidsdecor, scenografie BrotherTill

een productie van Theater Bellevue i.s.m. Wintertuin

Meer over de makers

Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, scenarist, audiofan en virtual reality-regisseur. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal in haar werk. Ze schreef en co-regisseerde de virtual-reality-installatie Rozsypne, die tijdens IDFA 2019 werd genomineerd voor een award in de categorie IDFA DOClab competition for Immersive Non-Fiction.

Ze werd door de Volkskrant uitgeroepen tot het literair talent van 2022. Aleksandra , haar debuutroman, werd genomineerd voor de Boekhandelsprijs en stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2022. 

BrotherTill is een interdisciplinair kunstenaarsduo bestaande uit de broers Mathijs en Peter van Til. Het duo heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met intense multimediale en schaamteloos expliciete concepten waar muziek, video en performance-art samengaan.