Foto: Miek Uittenhout

Doing it right

Waal en Wind
vr 15 dec - zo 17 dec

Seksisme. Hoe komen we erop, hoe komen we eraan, hoe komen we eraf. Na Holy F en Mama Marlene komt Waal en Wind nu met het slotdeel van haar trilogie over de positie van de vrouw. In Doing it Right gaan Eva Marie de Waal en Sophie van Winden op zoek naar de oorsprong van de ongelijkheid tussen de seksen. Waar nam de geschiedenis een verkeerde afslag? En is er iets waar we naar terug kunnen?

Waal en Wind raast als een wervelwind langs eeuwenoude mythes, die ons onbewust nog steeds lijken te programmeren. Heksen, wilde wijze vrouwen, pro-life activisten, priesters, zwangere tieners uit de jaren 50, wellness-rechtse influencers, politici, ecofeministen: iedereen komt langs. In dit meningencircus waarin we allemaal vat proberen te krijgen op het leven, creëren Eva Marie en Sophie een wereld die wel en niet de onze is. Schaamtevol eerlijk zijn ze, met een originele, scherpe en hilarische blik op eigentijdse fenomenen waar we een goed alternatief voor kunnen gebruiken.

Doing it right XL

Tijdens het avondprogramma EN NU? vertalen we de inhoud uit de voorstelling naar de alledaagse realiteit, zodat we er meteen iets mee kunnen doen. Direct na het applaus krijgen de bezoekers een cocktail aangeboden uit De Smoeshaan. Met dat drankje in de hand mag je weer de tribune op om het gesprek met Waal en Wind en een speciale gast van WOMEN Inc. bij te wonen. Moderatie Nadine Ridder.


In aanloop naar én als onderzoek voor de voorstelling nam Waal en Wind een vijfdelige podcastserie op. Hierin interviewen Eva Marie en Sophie verschillende gasten over onderwerpen die binnen het feminisme én in de wereld in beweging zijn. Ze spraken met journalist Milou Deelen over het fenomeen toxic femininity, met schrijver Valentijn De Hingh over de betekenis van gender, met Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift) over of we ons recht op abortus in Nederland kunnen verliezen en met microbioloog Rosanne Hertzberger hoe je je staande houdt in het gepolariseerde debat. Net als in hun eerdere podcast De Mamacast worden de gesprekken omlijst met scetches en muziek uit de voorstelling.

Credits

concept en spel Eva Marie de Waal, Sophie van Winden
vormgeving Miek Uittenhout
geluidsdecor en muziek Arthur Wagenaar
eindregie Mara van Vlijmen
licht Yuri Schreuder

Meer over de makers

Waal en Wind bestaat uit Eva Marie de Waal en Sophie van Winden. Zij schrijven, maken en spelen wervelende voorstellingen met veel humor, fantasie en theatraliteit. Hun theater is persoonlijk en maatschappelijk geëngageerd, waarbij ze actuele thema’s van een historisch kader voorzien. 

Via Rudolphi Producties produceert nieuwe producties van uiteenlopende, zelfstandige theatermakers, van alle generaties. Van net afgestuurde toptalenten tot door de wol geverfde professionals die de hele wereld hebben gezien. Onze voorstellingen zijn herkenbaar, aansprekend, prikkelend, emanciperend, confronterend, soms ongemakkelijk, quasi realistisch, met een beetje tragiek en veel humor. Waal en Wind maakte onder de vleugels van Via Rudolphi Producties de eerste twee delen van het drieluik: Holy F (2016) en Mama Marlene (2020).