Foto: Teis Albers

Tipping Point

Panama Pictures
Succesreprise
di 5 dec - vr 19 apr

Het object oogt als een afgebroken deel van een scheepswrak of een stuk ruimteafval. Zodra de zes het beklimmen, kantelt het en moeten ze onmiddellijk reageren om zich staande te houden. Die instabiliteit versterkt zowel hun kwetsbaarheid als de afhankelijkheid van elkaar; elke beweging heeft invloed, op het object en op elkaar.

For English see below

De performers gaan op zoek naar evenwicht – van het object en van hun onderlinge verhoudingen –, maar ontdekken dat ze daarbij genadeloos tegen de grenzen van hun individuele vrijheden botsen. Alleen door zich over te geven aan de wetten van de zwaartekracht én elkaar kunnen ze het object bespelen en overeind blijven. Alleen door samen te werken kunnen ze voor heel even de perfecte balans en controle vinden. 

Tipping Point is een uitdagende voorstelling over afhankelijkheid, wisselende machtsverhoudingen en grote oncontroleerbare elementen. Met een unieke, krachtige taal op het grensvlak van dans en acrobatiek, vol van risico's, weet Panama Pictures ermee de toeschouwers op het puntje van hun stoel te houden. 

De bewegingen worden begeleid, voortgestuwd, uitvergroot of juist ontkracht door een speciaal gecomponeerde muziekcompositie die bij vlagen larger than life is, maar op andere momenten juist de leegte benadrukt en de intimiteit van de performers voelbaar maakt.

Recensies

''Tipping Point is een knap staaltje evenwichtskunst. De spelers springen, rennen, rollen, kruipen, sluipen, klimmen, schuifelen een uur lang met een enorme dynamiek over het platform om het gevaarte in evenwicht te houden. '' Brabant Cultureel 

"Panama Pictures roept een wereld op waar beweging en muziek geen woorden nodig hebben. Dat creëert een spannende zoektocht die je als kijker en luisteraar op het puntje van je stoel houdt. " Brabants Dagblad 

''Een enerverende voorstelling waarin zes dansers de zwaartekracht trotseren en uitdagen.'' Theaterkrant

Het bewegende decor is fantastisch en alles bepalend.

Theaterkrant

ENG

Tipping Point shows a world in shards, in which six performers confront remnants of what once was. A large semicircular object, which looks like a broken-off part of a shipwreck, seems to offer them shelter. Until they climb on it and shift their weight - then it tilts and they have to react immediately to keep standing. This instability reinforces both their vulnerability and dependence on each other; every movement has an impact, on the object and on each other.

The game of balance, the fight against gravity and the changing balance of power thus come together in a challenging performance. Tipping Point focuses on the dependence on each other, and on large uncontrollable elements within a world in decay. The movements are accompanied, propelled, magnified or, on the contrary, negated by a specially composed music composition that at times is larger than life, but at other times emphasises the emptiness and makes the intimacy of the performers palpable.

Credits

choreografie Pia Meuthen
dans en acrobatiek Tarek Rammo, Francesco Barba, Davide Bellotta, Fabian Krestel, Arvi Yrjölä, Candela Murillo
muziekcompositie Strijbos & van Rijswijk, Davide Bellotta

decorontwerp Sammy van den Heuvel
kostuumontwerp Sanne Reichert
lichtontwerp Bart Verzellenberg
dramaturgisch advies Julian Vogel, Guido Janssen
choreografische assistentie en training Miquel de Jong

Panama Pictures is huisgezelschap van de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch en wordt structureel ondersteund door Fonds Podiumkunsten, provincie Noord-Brabant en gemeente 's-Hertogenbosch. Met dank aan Raidho Productions en Stagelight.

Meer over de makers

Panama Pictures maakt zintuiglijk theater met een heel krachtige, soms ronduit spectaculaire maar toch verfijnde bewegingstaal, waarin dans en acrobatiek als vanzelfsprekend in elkaar overvloeien. Choreograaf Pia Meuthen vertaalt literaire en filosofische inspiratiebronnen naar poëtische beelden en weet haar toeschouwers te raken met de menselijke uitstraling van het geheel. Ze toont werelden die herkenbaar zijn voor de toeschouwer maar ook altijd ruimte bieden voor eigen interpretatie. 

In het werk van Panama Pictures gaat de beweging een uitdagende dialoog aan met architectonische decors. De door vaste vormgever Sammy van den Heuvel gecreëerde objecten en ruimtes bepalen niet alleen de sfeer maar vormen ook een uitdaging, belemmering en beweegreden voor de performers, die er de grenzen opzoeken van wat mogelijk is. Je voelt als toeschouwer de impact van de bewegingen en het risico dat de performers nemen. Hier staat iets op het spel.

Pia Meuthen: ‘We leven in instabiele tijden en het wordt steeds duidelijker hoezeer we mondiaal afhankelijk van elkaar zijn: elke beslissing heeft invloed, soms is de consequentie van ons handelen (of juist de ontbrekende actie) voelbaar tot aan de andere kant van de wereld. Tipping Point bevraagt onze individuele vrijheid en collectieve verantwoordelijkheid.’    

Met Panama Pictures ontwikkelt prijswinnend choreografe Pia Meuthen een authentieke signatuur: ongepolijst en rauw, waarbij dans, circus en muziek met een natuurlijke souplesse in elkaar overvloeien. Panama Pictures is met haar grensoverschrijdende taal de pionier in Nederland en een graag geziene gast in het buitenland. 

Tipping Point is een coproductie van Panama Pictures, LOFFT – DAS Theater (Leipzig) en Strijbos & van Rijswijk